zoet water maken

Caiman
Mon 1 Dec 2008 13:14
De wind laat ons 's nachts nog wel eens in de steek. Afgelopen nacht hebben we weer een slag moeten slaan richting het zuiden, dobberend op hoge deining, op zoek naar die stevige passaat die ons nog maar af en toe heeft verblijd. We varen inmiddels bij de 16e breedtegraad (het wordt steeds warmer en wij zijn bijna negers). Volgens de weerkaart gaat het echt waaien rond de 14e breedtegraad. Daar gaan we dus naar toe, aangezien de voorspelling voor de 16e breedtegraad windstilte aankondigd.
 
Onze tegenstanders varen al dichter bij de 14e maar ze liggen nog wel meer naar het oosten. Volgens de 'distance to finish' liggen we nog steeds tweede, maar het volgende positierapport wordt erg spannend. Wat hebben zij gedaan afgelopen nacht?
 
De oorspronkelijke breedtegraad voor deze oversteek was de 20ste. We varen dus nu een eindje om (voor jullie beeld: de afstand tussen de 14e en de 20ste is 360 mijl). Zoals eerder vermeld is ons water daardoor op rantsoen (net genoeg voor iedereen per dag), aangezien we niet precies weten hoe lang we nog onderweg zijn. We hebben sowieso geen water om ons te wassen/scheren, maar daar heeft Marten iets op gevonden. We hebben een noodwatermaker, die van zout water zoet water maakt. 100 liter zout water door een paar leidingen pompen geeft 1 liter vers water. Marten had erg veel behoefte zich te scheren, en heeft wat zoet water gemaakt. Hij ziet er weer stralend uit.
 
Verder alles helemaal top. Het is weer bijna borreluur, met vandaag muziekale ondersteuning van Jan. Net weer een spi gewisseld, een brood gebakken en we varen in volle vaart (8 knopen) naar de 14e breedtegraad. Op naar de wind in tweede positie!
 
Veel liefs,
Rinke
 
PS: als jullie onze positie willen zien tov onze tegenstanders, kijk op www.worldcruising.com/arc en dan bij de fleetviewer aan de rechterkant.