Tahiti – den mytomspunna söderhavsön!

syFreewheel
Magnus & Annelie Kristiansson
Sat 2 Jul 2016 05:20

Position 17:35:174S 149:36:944W

 

Det är en stor ö med få vikar att ankra i. Det är korallrev runt nästan hela ön. Innanför reven kan man ankra om det inte är för grunt. Utanför staden Papetee finns två marinor. Den ena marinan håller också med bojar så här trängs säkert cirka 250 segelbåtar. Det är ett litet kusligt ljud med vågor som dånar när de kommer farande mot revet. Det är märkligt att revet krossar vågorna totalt. Det är klart och fint turkost vatten och vi ligger på en boj med cirka 3 meters djupt vatten i ett par dagar.


Seglingen hit blev 1,5 dygns fin segling. Efter att ha levt innanför atollerna i en annan sorts värld skall det bli roligt att se det man är van vid – bilar, folk, livsmedelsbutiker, restauranger. Det trodde vi. Men hu så mycket bilar och liv. Nu förstår jag Marquesas öfolk som tycker att Tahiti är förfärligt. Alla småöaras invånare flyger hit för att få sjukvård, föda barn och studera vidare. Skolbarnen får flytta hit och gå i grundskolan ifrån mellanårsstadiet. (Utan föräldrar).

Det var en fröjd att fylla kylskåpet med färsk mat, ostar och grönsaker igen. Här finns ”ICA Maxi” i form av Carrefour med mycket mat ifrån Frankrike och New Zealand. Nu har vi fått en plats i marinan. Det är minsann mycket enklare att ”bryggsegla”. Man går till marinans duschrum och duschar så länge man vill – det är lycka!


Allt är väldigt dyrt här och vi förstår inte hur folk kan klara sin ekonomi. Här kommer två exempel: En flaska Gin kostar 600 kr, en purjolök kostar 19 kr, 3 stora öl + 3 pizzor på en restaurang i närheten av marinan kostar 1 100 kronor.


Vi hyrde vi en bil en dag tillsammans med Mike o Grace och hyran för bilen var 1200 svenska kronor. Dyrt! Tyvärr har ön bättre rykte än den förtjänar. Vet inte men kanske har vi blivit bortskämda? 

Marinan vi ligger i är däremot mycket trevlig. Bra med hantverkare så våra båtproblem är fixade.


Den 16 juni hade jag och Magnus vår 10-åriga bröllopsdag. Så det blev en god middag med musik på marinans mysiga restaurang.


På söndag vinkar vi av Mike och Grace. De reser med flyg till New Zeeland och Australien och är där i några månader. De tänker hyra en mindre husbil. De skall besöka släktingar. Lite skönt skall det bli – men det har fungerat över förväntan. Tänk att bo 4,5 månader med ”främmande människor” på en jätteliten boyta. Vi är tacksamma att de var med oss över Pacific passagen.


Vår plan var att segla över till ön Morarea över midsommar helgen men vi fick svenskt midsommar väder – grått och regn så vi slog oss till ro här i marinan och myste med god mat och böcker. Vi städar och gör fint här inuti båten nu när vi har fri tillgång till vatten. Magnus har alltid något att meka med. Ja – så går våra dagar. Igår liftade jag in till staden Papetee och njöt av alla butiker, mest av tygaffärerna där jag spenderade timmar.

Här kommer mer foton.

 

Hälsningar

 

Annele o Magnus

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image