Svenska Vikingar

syFreewheel
Magnus & Annelie Kristiansson
Sat 1 Mar 2014 12:45
British Virgin Islands  - Position 18:29:890N 64:21.607W
 
 
English harbour 20140210
 
Vill här berätta om "vikingarna"
Som jag skrev på bloggen sist, så såg vi något som plaskade ute i havet när vi skulle på picknick och se på vattensköldpaddor. Vi kom till insikt ganska omgående att det var en rodd båt.
När det började att tuta och "bröla" ifrån de andra båtarna i marinan, då hade vi kört fram till roddarna som var på vär in.Två gossar i 27 års ålder med hår och skägg som man förknippar med vikingarnas tid. Den ena stod upp och dem andra rodde som bara den. De såg så lyckliga ut när de rodde sista diten in mot målet.
 Det målet de planerat och tränat för kanske i flera år.la
En liten motor båt (taxi) med pappan, bästa vännerna i kom ut och mötte dem. Väl inne på land lystes det upp av röda nödraketer och hurra rop, tårar glädje tårar så klart! Föräldrar, flickvänner kompisar media och alla vi andra stämde in i jublet.
Det var svårt att hålla tillbaka sina egna känslor, en glädjetår må jag erkänna.
 
Atlantic rally för roddare, 16 båtar hade startat på Teneriffa. För just de här killarna för
54 dygn sedan. Varje dag och natt kom det in nya roddbåtar.Alla fick samma välkomnande om det så var 03.00 på natten.
Efter 60 dygn kom två svenska killar fram till målet på Antigua. De här killarna fick vi en bra intervjuv med ett par dagar senare. Här kommer deras berättelse, i ett sammandrag.
 
Båda bosatta i Stockholm har ett företag tillsammans. Det tyckte innan detta ävertyret attt de bara arbetade och hann aldrig prata om annat än jobb.
Så de började att leta något de kunde göra tillsammans utanför arbetet. Något med äventyr.
Det enades om detta för ett par år sedan. Investerade i denna "moderna" roddbåt.
Tränade på gym, tränade förståss rodd extra mycket.
 
Starten var i Teneriffa målet Antigua. Killar ifrån många olika länder. Tre svenska killar deltog. (Den tredje killen kom in dagen efter med sin engelska kompis på &1 dygn).
Någon båt med handicap, två män med ben proteser och dessutom två kvinnor ifrån england.
Kvinnorna är diskvalicerade ifrån själva tävlingen, men ger inte upp. De beräknar komma in på 110 dygn. De är "diskade" för att ha tagit emot mat och vatten.
Fyra, fem andra har avbrytit sitt äventyr för länge sedan. Blivit upptagna av helikopter
sänkt sina båtar i havet. Någon hade blivit upptagen/räddad av fraktbåt. Varför de avbrytit var stormar och vatten lekage, trasiga instrument mm.
Jimmy och Fredrik berättade att den första stormen kom redan innan de kommit ifrån de kanariska öarna.
Det hade varit så vidrigt att de hade krypit in i kojen som egentligen för liten för två fullvuxna män.Tätt ihop slingrade hade de legat och väntat ut stormen som varade 48 timmar.
Dagarna kom och gick, varma fina bra dagar men nätterna var rysliga. Ibland mega vågor, kolsvart och ett öronbedövande ljud som var över "djävliga" Ipod med musik i öronen hjälpte lite.
Vågorna var mycket stora och "fräsande" och kom över dem ofta så de var alltid våta.
Det salta vattnet gav dem saltvatten sår. Skavsåren i rumpan med saltvatten, hade de ej ord för.Tänk dig att sitta, ligga, sitta,ligga i blöta salt dränkta kläder i två månader dag och natt.

Det kom ofta snabbt övergåend regn skurar om natten och de var välkomna (sötvatten dusch).
Att ro om natten och att inte se något mer än det lilla ljus kompassen gav. HELT ENSAM!
De rodde alltid ensamma, två timmar ro två timmar sova. En halvtimme mat lagning av pulver mat. Dagtid rodde de en stund tillsammans.När vågorna var trevliga då hände det att de åt en liten bit choklad. Bada hade de slutat med när saltvatten såren hade boat in sig i skinnet.
Efter lång tid började något grönt slem/växter växa på båtens undersida som gjorde att mängder av fisk stora som små började följa efter och mumsa av det.En av fiskarna följe dem flera veckor så de döpte den till onkel Max och pratade med den. den var ca 80 cm lång.
Farten blev sämre av det gröna växterna så de var tvugna att knyta fast sig och krypa ner i vattnet och skrapa bort elendet. Det hade sett så stora fula, skräck injagande fiskar så de blev mer och mer skraja att göra rent båten.
 
HAJ!
En av de andra båtarna hade blivit attackerade av en haj, så det hade fått ett hål i skrovet så de var tvugna att ösa vatten ur båten då och då.

"Våra svenska killar hade slagit runt med båten fyra gånger. Den fjärde hade kunnat stått dem dyrt (livet).Första gången gick det så fort att Fredrik inte hann bli rädd, båten kom upp tillbaka så fort. Jimmy som sov tittade ut och frågade vad som hänt. Han hade rullat runt mjukt där inne och inte slagit sig.
De två nästa vurporna var värre, de hade slagit sig, en ordentligt på benet och den andra i huvudet.De hade suttit fastspända ordentligt, så här efteråt vad det en enkel match.
Fjärde och sista gången hade det kunnat sluta riktigt illa.Fredrik kastades ur mitt i natten och slog sig illa på en av årornas klyka. Efter panik under båten fick han ett grepp "någonstans"och kom till sist upp till ytan och fick luft. Hur han kom upp minns ingen av dem, som tur var satt han fast i säkerhets sele. Det var otäckt i sig för han hade fastnat under, men kom loss annars hade han försvunnit.
Luckan till kabyssen där de förvarade alla instrument, slets bort.Istrument, kamror, ipod, gps mm
försvann. Havet kom rakt in i deras sovplats.Efter den rullningen hade de ingen kontakt med dem därhemma i sverige. Tio dagar hade föräldrar o vänner ej hört av dem.
Deras sovplats hade varit torrt dit tills och enda stället att vila sin såriga kropp och rumpa.
Efter denna händelse fick de vila på plaskvåt madrass av salt vatten, allt var blött.
Om de kommer att göra om detta äventyr skall de ha stora mängder med kalsonger och t-skirt i
extremt torrt tillslutna förpackningar. Dess utom mycket mer godis. Jag frågade om de kunde tänka sig göra om detta äventyr? Jaaa, sa båda samtidigt. De hade till och med diskuterat det på havet
medan de rodde.Nu visste de bättre, hade erfarenheten. Fredrik tillade att han hade flickvän och två små barn hemma, så det var tveksamt att de skulle gå med på det.
Fredrik gick ner 20 kg och Jimmy 15kg.
Första natten i land hade de sovit gott. Efter en lång dusch, två pizzor var och ett flertal snickers.
 
Vad sägs om ett sådant äventyr? 
 
Annelie