Nr 1

syFreewheel
Magnus & Annelie Kristiansson
Fri 1 Jun 2012 06:39
Bodrum - Position 37:02.00N 27:26.00E
 
Lite fakta om båten.
 
Båten är byggd i Formosa och modellen heter Tayana 55. Den är 55 fot lång, vilket innebär 16,76 meter lång, 4,87 meter bred och djupgående är 2.25 meter. Båten är byggd 1994 och vikten är cirka 30 ton.
 
Det är en 4 cylindrig Yanmar om 190 hk som driver båten (förutom seglen). Maxfart för motor drygt 9 knop men vi brukar köra den i 7 knop.
 
Förutom motorn så har vi även en dieselmotor (generator) som kan producera ström. Båten har sammanlagt 10 batterier, 1 startbatteri (som är även till ankarspelet), ett batteri till dieselgeneratorn, 6 förbrukningsbatteri och 2 batterier till bogpropellern. På motorn finns två separata generatorer som alstrar ström när man kör.
 
Vi har även tre stora solceller som alstrar ström. De är på teoretiskt 130 Watt per styck och de brukar ge tillsammans cirka 10-15 ampH när det är soligt. Båten drar ordentligt med ström eftersom vi har ett stort kylskåp och en stor frysbox och när det är varmt på dagarna så drar de 8-10 ampH.
 
Vi installerade ett antiPolishing system i Boddrum. Detta innebär att vi har två givare som sitter i bötten på båten och skickar ut små ljudsignaler. Dessa ljudsignaler gör att mikroorganismer är mindre benägna att sätta sej på båten av båten. Istället för att bottenmåla båten varje år tror vi nu att vi bara behöver göra det var femte år. Vi får väl se om reklamen håller vad den lovar.
 
Båten är utrustad med det mesta i teknikväg - på gott och ont. Båten har tre olika GPS-system och dessutom i en dator har jag programmet MAXsea med världens alla kartar - så nog borde vi hitta positionen om även något av systemet inte fungerar. (dessutom har vi handgps).
 
Vi har ett nytt Maxwell ankarspel. Det klarar av att lyfta 1500 kg. Vi har också ett rejält ankare om 80 kg så vi hoppas att vi inte kommer att dragga så ofta.
 
Det fanns några instrument och givare som inte fungerade förra året. Nu har vi bytt ut allt och valt Raymarine som leverantör. Jag ville egentligen ha Furuno eftersom jag var van vid detta men de hade ingen Furuno leverantör i Bodrum.
 
Vi har dubblerat många funktioner så skulle en funktion inte fungera så kanske den andra gör detta. Det brukar ju var så att om något inte fungerar så är det just då man vill att det skall fungera. Vi har tex dubbla Autopiloter (bara en autopilot körs åt gången). Vi har Raymarine plotter både inne och ute, AIS typ A, framåtriktad ekolod, ekolod, SSB-radior, radar, VHF-er, TV, CD, watermaker (en maskin som gör dricksvatten). Vi har även en dykkompresser som finns på biminidäcket (eller bikinidäcket som det även kallas - för att det skall ligga bikinibrudar där). Vi har dykarutrustning och har dykarcertifikat men vi måste öva med en instruktör några gånger innan vi själva känner oss mogna att på egen hand dyka.
 
Vi har två satellittelefoner på båten. Ett Iridum abonnemang som vi kan ringa på och dessutom ladda hem väderfiler till en barbar dator. Dessutom har vi permanent Internet på båten - KVH (förutsatt att det är påslaget) så vi kan när som helt koppla upp hos på nätet och se vädret. Vi surfar inte med det systemet - då skulle vi snart bli ruinerade - bara för det absolut nödvändigaste.
 
De finns tre bränsletankar om sammanlagt 1000 liter diesel. Båten drar ca 4,5 liter om jag kör den i 1800 varv och cirka 7 knops fart. Dieselgeneratorn drar ca 2,5 liter per timme. De två vattentankarna rymmer 750 liter. Vi tankar aldrig vatten på några marinor utan vi låter watermakern göra allt vatten.
 
Vi har på båten en 130 % genua uppe + en fock. Vi har dessutom två 150 % genuar som vi skall använda vi långa överfarter då vi har vinden i ryggen. De bägge genuarna sätts på förstaget och stagas ut av spinnakerbommen och bommen till storseglet. (då används inte storseglet). Vi har ännu inte provat detta. Det finns också ett lättviktssegel som är mindre än en spinnaker att användas då det inte blåser för mycket.
 
Båten är lastad med det mesta från huset i Bodrum (dock inte möbler)
 
Båten är betydligt enklare att segla än vår före detta båt Resoluta var tack vare att allt är elektriskt. Storseglet drar man enkelt ut med hjälp av motorn som finns på masten. Genoan och focken dras ut och in av olika elektriska winschar.
 
Båten har 6 permanenta bäddar och tre toaletter. Just nu används två av bäddarna som extra förvaringsutrymmen och i den tredje toaletten har vi mest livsmedel.
 
Magnus
 
2012-06-01
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image