PortoBello - Position 09:33:448N 79:33.700W

syFreewheel
Magnus & Annelie Kristiansson
Mon 13 Apr 2015 20:22

Oj, nu ligger jag efter med bloggen igen. Förlåt!


Efter San Blas öarna seglade vi två korta turer och kom till byn Porto bello som ligger utmed Panamas kust. Vi var där i en hel vecka över påsk helgen. När vi kom dit visste vi att det låg en Svensk båt där sedan sju månader tillbaka. Stefan och Pia på Sy Shaddok  berättade det på SSB radion. Tyvärr har vi inte träffat Pia och Stefan i år för våra vägar har korsat varandra. Tråkigt för vi är ständigt sällskaps sugna. Speciellt av Svenska båtar.


När vi kom fram cirkulerade vi runt tills vi såg svensk-båten: Vi bjöd dem till oss på ärtsoppa och punsch, pannkakor….innan vi ankrat! Det berättar en del hur sällskaps hungriga vi var. Arne och Sylvia på sy chiquita med hunden Pella umgicks vi med hela veckan till och från. Många middagar blev det hos oss eftersom de höll på med ”renovering” av sin båt.

På Påskaftonen fattades inget av den traditionella påsk maten. De hade mycket att berätta om. De byggde båten själva i 11 år sedan har de seglat i 19 år. Så där satt vi som två fågelungar och lyssnade.


Portobello är en liten och smutsig by. Det var så smutsigt så gamarna, cirkulerade över byn. De satt i sophögar och på murarna runt fästningen som omgärdade byn. Byn ligger väldigt vackert men det är fattigt och dåliga hus med plåt tak och mycket ”bråte” överallt.


Förr i tiden 1500 talets mitt var här väl fungerande stad. Columbus med många efterträdare har kommit och gått tillsammans med pirater och barbarer. Så stadens innevånare har haft det tufft pga staden perfekta läge, en fin bukt med bra skydd för havets oväder. Ibland önskar man att fått vara med i historien och fått känna av det historiska livet. Nåja i alla fall några timmar, eller en liten stund. Det räcker nog för en nutida bortskämd svensk.Senare i historien kom tiden då man använde slavar ifrån Afrikanska Kongo. Man kan säga att här lever idag ursprungs folket indianer, och spanjorer och afrikaner( Kongos kallas de)  sida vid sida.Alla har sina traditioner, språk och mat, musik mm.


Det är härligt att sitta på cafe´er eller på en bänk och bara titta på folk och fantisera hur livet har varit här. Mycket grymhet, som man inte ens kan föreställa sig.

Här sitter vi och förfasar oss över att lokal befolkningen bara slänger skräpet på backen och papperskorgarna står tomma. Gamarna frossar i sop högarna, varför? Suck


Nu är det endast ett par timmars segling till Panama närmare bestämt Colon. Marinan vi skall lägga oss vid heter Shelter bay. Där har vi som vanligt lite reparationer att göra och jag skall tvätta kläder och framför allt lakan. Duscha länge i marinans faciliteter!!!!!


Annelie och Magnus

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image