Antigua

syFreewheel
Magnus & Annelie Kristiansson
Sun 27 Apr 2014 21:37
British Virgin Islands  - Position 18:29:895N 64:19.606W 

Efter fem, sex underbara veckor på Virgin irland vänder vi ner mot St Lucia och (hem).
Tyvärr är det motvind, fel tiktning till Stint Maartin så vi väntar in en lugn dag med en vind ej över fem sekund meter. Motor hela vägen.
Trevlig överfart men motor ljudet tröttar rejält. 100 sjömil ca 14 timmar bullrande.
Då är det skönt med ipod och lyssna på inspelade dokumentärer, sommarpratare och musik.
Magnus tycker att han vill lyssna på motorn eller om andra otrevligheter dyker upp.
Så han har en bok eller sodoko.
Efter åtta timmar händer det som inte får hända, motorn börjar "hacka". Vi såg på varandra,
 NEEEJ!
Motorn blev tyst, upp med seglet fort, fort.
Nu ser vi att seglet fastnat i rull masten efter att en fjärde del kommit ut
Suck! Detta har vi varit med om tidigare utan för Siciliens kust.(det tog två dygn den gången).
Ingen motor inget fungerande segel ute på ett stort hav, med en vind som driver oss tillbaka.
Magnus bytte filter 1, 2, och 3:de filtret på motorn trots att det var nyss gjort, sedan vred han om en kran till en tank.En timme senare tuffade motorn igång igen. Resten av resan satt vi och lyssnade till motorns ljud. Det var ett par timmar kvar innan mörkret och fel vind för att segla
med ett segel som fastnat i masten. Timmarna gick tillsammans med en fungerande motor och vi kom fram i mörkret klockan 21.00. Då kändes det skönt att ha varit där tidigare så man vet var i mörkret man kan gå in och ankra.
Trots allt detta så tyckte vi att dagen och resan varit ok. Åt en enkel måltid och somnade gott.

Tidigt nästa morgon firade jag upp M i masten tillsammans med en kasse med olika verktyg för att få loss seglet.Det tog honom fyra timmar med några korta pauser.Det är tufft att sitta högt upp i en mast i en "tyg stol" och arbeta i flera timmar och en mast som gungar flera meter i sidled hela tiden. Det var en trött och lättad M som kom ner på jorden igen. Trött i benen efter att "knipa" med benen omkring en mast som svajar rejält.

Vi flyttade in till marinan där vi hade ett jobb som skulle utföras. Nämligen byta kättingen 
(90 meter). Den var beställd tillsammans med kättinghjulet för sex veckor sedan. Kättingen som fanns har förmodligen suttit där sedan 1994 då båten byggdes. Så det var dax, speciellt med tanke  på att ankaret numer väger 80 kg och tidigare 45 kg.

Veckan gick och så kastade vi loss igen.
 
Nu med facit i hand så vet vi att det var handhavande fel som gjorde vårt motor stopp ute i havet. Motorn: 3:dje tanken var tom. Löjligt fel kan tyckas men bränsle mätaren hade ej fungerat.
Seglet: Vi släppte ut det för snabbt och höll ej emot tillräkligt och ej emot vinden, därav blev det ett veck. Idag vet vi att storseglet är sytt för stort och de förra ägarna har trasslat med det ett flertal gånger.
det tidigare.

Nu är vi klara för att lämna St Maartin och segla mot öarna Saba, Statia och St Kitts.

Vi passerade mellan öarna Saba och Statia en fin segling, kunde till och med läsa en bok. Det är ovanligt för min del, behöver ha lite koll på horisonten.
På efter middangen kom vi till St Kitts och anropa marinan om det fanns plats för oss. Vi fick ett välkommen.

Vi var här förra året med min bror och svägerska, då låg vi utanför marinan och hade en "skitnatt" med ordentlig rullning trots ett vindstilla hav.
Det vill man undvika, det är mycket otrevligt att ej kunna ligga still i sin säng när man är trött och behöver sova. Därför gick vi in i marinan och stannade  på ön två dygn.
Besökte museet intressant och gripande med slavarnas historia. Vi åkte runt på hela ön med en sightseeing taxi/buss tillsammans med en massa amerikaner ifrån en kryssnings fartyg.

På St Kitts finns gott om vilda apor, de fångar in dem och har deras ungar till hus djur.
Klär ungen i tröja och blöja med ett koppel om halsen (herr Nilsson apor)
När ungen blir äldre släpps de för de blir "bititga". Hu, de var så söta men sådant kan man inte uppmuntra. Guiden berättade att aporna började bli ett problem så de skjuter dem till och med äter dem. Det är enda ön vi sett detta på.

Ön är självständig sedan 1983 har tillhört Britanien sedan 1713.


Nu är det dax att lämna St Kitts och styra mot Antigua med motor tyvärr, rakt motvind.
Nio timmar. Det bör vara vår sista sträcka i motvind. 
På Antigua blir vi nog kvar ett par veckor för hit skall två spinnacker bommar komma med fraktbåt ifrån USA. De beställdes av oss i början av året och Riggmannen har beställt dem senare än vad han erkänner (Morrr) Jag är inte glad men måste finna mig i att vänta på dem. Vi som skulle åka hem till våren i Sverige runt 1 maj. Nu blir det i mitten av maj.

Det är Påsk nu och en himla massa båtar ligger utanför marinan i Falmouth harbour. Cirka 150 stycken. Inne i marinan ligger bedårande vackra gamla traditionella segelbåtar i olika storlekar. Det är classical week. Hela påsken pågår regattan med alla dessa skönheter till båtar.
Fester och pris utdelningar varje kväll. Kl 17.00 startar allt med fria drinkar och tilltugg, mingel och kindkyssar. Det är en fin stämning i marinan.
Idag traskade vi långt upp och ut på en klippa för att titta på tävlingen upp i från.
Vi satt under ett träd i skuggan och njöt av allt det vackra, med kikare.

Det är en konstig påsk, jag har ialla fall pyntat i båten med lite tuppar, hönor och kycklingar.
Inte så bibliskt, precis. Fint är det ialla fall.

Lång fredagen hände inget i marinan så en motor båt anordnade för oss långseglare en dingykonsert
eller dingyparty. En mycket rolig tillställning.
De hade satt upp en musikanläggning på taket och några musiker fanns ombord och sjöng och spelade för oss. 17.30 åkte alla segelbåts folk dit i sin lilla gummibåt och knöt fast sig i motorbåten eller i varandras dinge. När musiken kom igång låg ca 50 stycken små gummibåtar runt omkring ihop knytna med varandra. Samtliga hade dricka och något ätbart med sig som ett stort "knytis".

Himla kul! Allas skålar och tallrikar skickades runt så alla åt av varandras. Vilken stämning det var.
Alla sjöng med och en del kunde inte hålla sig utan stod upp i dingen och dansade så gott de gick.EN KANON TREVLIG KVÄLL.
När mörkret och kvällen led mot sitt slut så knöt man upp sin knut på tampen och så gled man ur
partyt och ut i svarta mörkret , startade motorn och smög hem till sitt med ett leende på läpparna. En kväll att aldrig glömma!

Just nu finns här fyra svenska båtar Plus Annica och Guy som jobbar som kapten och "kaptenska"
på en lyx segelbåt. Vi känner dem sedan två,tre år tillbaka ifrån Bodrum, Turkiet.
De har sin egna segelbåt i Bodrum uppställd för förvaring tills vidare där.Eftersom det jobbar på denna Ryskägda segelbåt.
Gissa om vi blev förvånade att att stöta på dem, här. Så roligt att träffa dem igen.

Extra roligt att få gå ombord på deras båt och se hur det är i dem. Oj, så vacker mer som en villa.än en segelbåt.
Frun är ointresserad av den så ägaren chartrade ett flyg ifrån ST Petersburg och hit med fem manliga vänner och var med på en tävling här sedan flög de hem till Ryssland igen. Det var det värt sa han när de flög tillbaka. Nu byggs det en större båt åt honom och han hoppas att frun skall komma med på den. Annica och Guy kommer att arbeta på den nya båten som skall vara klar nästa vår. Hummm, det finns mycket pengar på en del ställen i världen.

Imorgon kommer Annica och Guy över till oss på Påsk middag, det skall bli trevligt vi gillar dem.

Vi hoppas att alla har haft en fin Påsk! 


Annelie o Magnus