Panama

syFreewheel
Magnus & Annelie Kristiansson
Fri 15 May 2015 18:36

Position 09:22:080N 79:57.240W

Det var ett kanon erbjudande vi fick av Dell och Gary - våra nya vänner ifrån Australien, att hjälpa dem genom Panama kanalen (6 slussar).

Vi tog det som ett studiebesök eller utbildning inför vår egen kanalfärd nästa år.

Att slussa var väldigt smidigt men hur mycket som helst kan ju gå snett. Vilka krafter i strömmarna som virvlar runt och vatten som höjs och sänks över havsnivån. Varje sluss är mellan 5 till 9 meter. 

Kanalen byggdes för 100 år sedan så de som arbetar där har rutin på att slussa frakt fartyg, kryssningsbåtar och sådana som oss dygnet runt, till och ifrån Karibiska havet och Stilla havet.

Vi fick vänta fyra timmar innan det blev vår tur.  Dell o Garys båt är en katamaran en Lagon 410.Vi var fem personer som skulle vara rep hållare. Det kom dessutom en Panama anställd "kapten" ombord och styrde och ställde. Han bestämde sig för att ha oss i mitten och två mindre segelbåtar på var sida om oss fast surrade i oss. Det betydde att vi blev arbetslösa i slussen för segelbåtarna tog hand om linorna. Så vi fick mycket tid för att fotografera. 50 meter rep på fyra ställen användes. Vi gick igenom 3 slussar mellan 19.00-21.00 i mörkret.

Väl ute ur dessa följde kaptenen med till en insjö med sötvatten som ligger mellan slussarna. Han hämtades av kollegor på en lotsbåt. Kom tillbaka nästa morgon 06.30 och vi fortsatte nästan hela dagen att gå för motor genom sjön, tills vi på sen eftermiddagen kom fram till de tre sista slussarna.Allt gick bra där också. Då fick vi arbeta lite mera eftersom vi då var endast två båtar och frikopplade ifrån varandra.

Tycker att de har ett bra system med slussandet av fritidsbåtar, kändes tryggt med en lokal kapten.

Priset Dell och Gary fick betala för sin katamaran i genom kanalen var 6-7.000 kr. Väl framme i Panama city tackade kapten för sig och Dell bjöd på en god middag. De var nöjda med vår arbetsinsats och vi skrattade gott eftersom vi knappt gjort något. Det blev iallafall mycket billigare för dem annars hade de fått betala för 5 personer ifrån kanalbolaget.

Vi är himla glada över denna tur på flera vis. Erfarenheten av kanalen och att få bo på en fin katamaran i fyra dygn, supertrevligt - vi bodde kungligt.Vi blev erbjudna att bo kvar hos dem mer än det behövdes, så att vi kunde "göra" Panama City tillsammans.

Sa tack och hej på lördag morgon. Tog våra ryggsäckar och tittade mer på staden.  

Gamla staden var vackert belägen med vatten runt om. På en del ställen var husen renoverade vackert. Kyrkor, parlament mm i kolonial stil.
Vi traskade runt och kom ifrån det välordnade och hamnade i mindre fina områden. Förfärligt att se husen blev sämre och sämre och i detta elände bodde folk... Det gör ont att se hur orättvist livet kan vara för oss människor. Speciellt att se barn växa upp i sådan bedrövlig miljö.
 
Nu började det att komma fram äldre män och försökte säga till oss att här är farligt att vara, ta taxi här ifrån var vad de sa.Att bli rånad här är vardag. Sagt och gjort snabbt satt vi i en taxibil därifrån.

Nästa dag var vi i nya delen av Panama med skyskrapor och megastora hotell samt banker, banker åter banker. På håll ser staden ut som ett mindre New York. Här i den nya delen fanns mer poliser och det kändes tryggare och mindre kriminalitet, så klart.Dessutom var här väldigt rent och snyggt. Vi gissar om 5-10 år så finns inte slummen längre, de fattiga har då fått lämna gamla stan och där är då lyxiga hus och stor shopping.

Hoppas Panamas ekonomiska välgång kommer att nå de fattiga också. Naiv som man är.

Annelie


JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image