#24 Een Sensationele Sinterklaas

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Sat 4 Dec 2021 01:52
Positie: 12:01.55N 59:34.20W
 
Vannacht was weer vol avonturen. De voorgaande nachten is het ons gelukt om de squalls te ontwijken, maar gisteravond was er geen ontkomen aan. Tijdens de shift van Steven doemde er een vlak achter ons op waar we niet meer voor konden wijken. Het was snel duidelijk dat dit een serieuze squall werd. Bouke en Michel werden wakker, en hielpen de ramen dicht te doen en de Genua binnen te halen. Toen Geert Jan en Noud erbij kwamen was er nog net tijd om het grootzeil flink te reven. Vanaf toen ging het heel hard waaien. Het volgende beeld is van vijf man aan dek, in zwembroek of ondergoed, in een tropische hoosbui met horizontale regen. Steven en Michel zaten aangelijnd achter het roer, Michel vegend aan zijn bril waardoor die al niets meer kon zien. En Bouke, Geert Jan en Noud als 3 pinguins onder de buiskap. Wat een prachtig gezicht. De exacte windsnelheid hebben we niet kunnen aflezen omdat de windmeter ratelde als een flipperkast. Maar dat het serieus was bleek wel toen de de shackel van de bullentalie (lijn die de giek aan de juiste kant houdt) het begaf, en de giek gevaarlijk begon te zwaaien. Met de grootschoot strak kon de bullentalie gelukkig snel hersteld worden. Even snel als de storm was gekomen verdween hij ook weer. En toen de wolken weer openbraken, vulden Bouke en Noud de volgende shift gewoon weer achterover leunend kijken naar de vallende sterren.
 
Met het ochtendgloren en de geur van koffie waren we allemaal weer vroeg op. Vandaag was een belangrijke dag, sinterklaasavond! Een week geleden hebben we lootjes getrokken, en afgesproken om sinterklaas te vieren op de avond voordat we verwachten aan te komen. Een strak schema voor de boeg dus. Maar niets is minder waar. we leven inmiddels in een ander tempo, en de ochtend werd voor een groot deel in beslag genomen door belangrijke discussies varierend van wereldpolitiek tot emancipatie. Rond het middaguur kon het schrijven van de sinterklaas gedichten echt niet langer uitgesteld worden, al werd nog wel even gepoogd om het naar morgen te verzetten. Maar toen was de gepaste druk eenmaal aan de man, en waren we in no time gefocused aan de slag.
 
Borreltijd was de aftrap. De setting werd gemaakt door sinasappels en pepernoten. Michel werd unaniem verkozen tot sinterklaas en kreeg een mantel van zeildoek, en meiter van kussenslopen en een pikhaak als staf. Om het af te maken werden roetveegpieten in het leven geroepen, en schalde de kerst hits uit de speaker (bij gebrek aan beter). We zaten er klaar voor.
 
Maar, na een kort toneelspel van sinterklaas met een baco in de hand sloeg het roer om. En dan letterlijk, want het roer sloeg volledig om. Geert Jan wist gelukkig meteen wat er aan de hand was en dook het achteronder in. Het roersysteem was losgeraakt van het hydraulische systeem, waardoor de boot onbestuurbaar werd. Snel de zeilen gereefd en het noodroer erbij gepakt. Die zetten we direct op het roer waardoor het weer enigzins te besturen is. Na een spannend moment wist Geert jan het roer weer te verbinden en werden we weer volledig bestuurbaar. De pietenroetvegen waren inmiddels niet meer te onderscheiden van de smeerolie. We concluderen wederom dat zo'n reis een slijtageslag voor de boten is, ook als we de verhalen van andere boten zo opvangen. Wij konden onze weg gelukkig weer zonder problemen vervolgen, en ook sinterklaasavond werd vervolgd.
 
De gedichten waren op het scherpst van de snede en In de (vuilnis)zak van sinterklaas zat zelfs nog een extra cadeau: een doos met sigaren van Marianne en Richarda. De avond werd dan ook in stijl afgesloten met sigaren en whisky. En er werd alvast teruggeblikt op de mooiste momenten van de reis. Specifieke bijzondere momenten komen naar voren zoals het verlate maar bijzondere vertrek uit Las Palmas, de walvis na het binnenhalen van de gennaker, het vertrek uit Kaapverdië, en waanzinnige zonsopgang tijdens de ochtendshifts. Maar de gemene deler is vooral dat we het ongelooflijk bijzonder vinden om deze reis met zo'n groep te hebben mogen maken.
 
We verwachten morgen in de avond aan te komen op Grenada. We kijken uit naar land on de de voeten, maar kijken ook al terug op een onvergetelijke reis!