#10 - We zijn gestart!!

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Fri 19 Nov 2021 20:29
Positie: 16:22.72N 25:42.52W
 
Wat een mooie dag!
We zijn GESTART!!  Het is Noud's 30ste verjaardag en ......Bouke heeft z'n eerste vis gevangen!
 
Op het moment van schrijven van deze blog zitten we aan de 'sparkling wine' tussen de slingers met '30-jaar vlaggetjes'. De leeftijd van 30 is al dagen een onderwerp van gesprek. De alom gedeelde mening is dat dit een belangrijke mijlpaal is: het begin van een decennium met verantwoordelijkheden en commitments! De onbekommerde studententijd raakt steeds verder uit beeld. Noud is toegetreden tot de groep 30 jarigen en ouder en Steven en Bouke blijven als minderheid achter.
 
De start tussen al die andere jachten was geweldig. Het bereiken van de Carib en de leuke tocht met elkaar is natuurlijk het belangrijkste voor ons, maar sinds we over de startlijn zijn gevaren gaat het bijna alleen nog over onze snelheid en positie in het veld. 
In het begin lagen we goed, maar we zakten terug. De wind was net wat zacht voor onze 20 tonner (23 ton met diesel, water en fouragering). Daarom maar snel de gennaker gehesen. Voordat die uit de slurf was waren we wel een kwartierje bezig. Nog verder teruggevallen in het veld! Toen de gennaker eindelijk volle wind ving  liep de boot geweldig! 8 á 9 knopen en één keer zelfs even boven de 10 kn! Vervolgens nog enkele malen de gennaker in en uit de slurf om te gijpen en  te strijken voor een bui. Dan toch maar iets minder snelheid, maar veiligheid eerst. Veel boten hielden de genaker op en zijn nu uit beeld. Net weer de gennaker gehesen.
 
Tijdens een gennakerwissel voeren we wat langzamer, 4,5 knopen en ineens ging thet visdraad uit de hengel lopen! Dat hebben we vaker gehad en bleek toen niets te zijn, dus maakte Bouke eerst het werk met de gennaker op het voordek af. Toen hij daarna de hengel pakte en het visdraad  op ging halen bleek er dit keer wél een vis aan te zitten! Een redelijke maat van iets langer dan 30 cm. Juist goed als eerste ervaring. De rum werkte prima: de vis was gelijk rustig. Daarna toonde Michel z'n operatievaardigheden en binnen no-time waren de kop en ingewanden terug in zee. Zonder kop lukte het niet meer om te bepalen wat voor vis het was.
 
De koers die we varen is gekozen op basis van de windvoorspellingen. Interessant is om te zien dat de verschillende meteostations andere voorspellingen hebben. Allen geven aan dat we de eerste dagen een stuk naar het zuiden moeten om windstiltes te omzeilen. Eén voorspelling geeft aan dat  morgen zuidelijk ook een windstilte komt, waardoor die een soort Z-koers adviseert: eerst naar het zuidwesten en morgen een stuk meer zuidelijk. Wij volgen die voorspelling op het moment.
 
Dat was het voor vandaag. Wij gaan Noud's verjaardag verder vieren!
Tot morgen.