#17 Further South

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Fri 26 Nov 2021 19:49
Positie 10:48.85N 41:10.75W
 
Na het schrijven van blog #16 draaide de wind waardoor we steeds noordelijker gingen varen. Afvallen naar het westen lukte niet meer doordat de gennaker dan in de luwte van het grootzeil kwam. Na een nieuwe windvoorspelling gedownload te hebben besloten we donderdagnacht voor-de-wind te gaan varen, (weer) een stuk verder naar het zuiden. Daar komt de wind komende dagen wat meer uit het noordwesten. We beseften daarmee onze 11e positie overall en 1e van onze klasse op te geven: een investering die hopelijk vanaf vrijdagochtend uitbetaalt is een grotere snelheid dan onze concurrenten. Vlak voor zonsondergang de koers verlegd. Toen bleek dat de gennaker niet rustig genoeg te krijgen was voor de nacht die omgewisseld voor de genua. Grootzeil bakboord, genua uitgeboomd op stuurboord gingen we de nacht in.  
 
De volgende ochtend had Geert Jan de laatste wacht en zat na zonsopgang te wachten op hulp voor het opzetten van de gennaker, voor de snelle koers naar het westen. Na een uurtje nog niemand. Toen maar koffie gezet en kopjes koffie vlak bij de neus van Michel en Bouke gezet. Met succes: binnen 5 minuten was Michel wakker en lag Bouke onrustig te woelen. Een kwartier later was de koffie op en stonden Michel en Bouke op het voordek de fokkeboom op te bergen en gennaker te hijsen!
Sindsdien varen we  lekker 7 tot 8 knopen richting westen. Hopelijk is dat snel genoeg om onze oude posities te heroveren. Het door de ARC verzonden positieoverzicht van 12 uur was nog niet goed: we zijn gezakt naar de 17e plek overall  en 3e van onze klasse!
 
De concurrentie tussen de boten krijgt nieuwe vormen. Eergisteren hadden we over de marifoon nog contact met een andere Nederlandse boot die ons melde zich niets aan te trekken van het routeadvies van PredictWind om meer naar het zuiden te varen. "De korste weg is vaak de snelste weg". Heel verbaasd waren we toen we in het positieoverzicht van de volgende dag zagen dat die boot juist heel ver naar het zuiden gevaren was! De schoften! We hebben overigens nog steeds leuk mailcontact met hen.
 
Los van deze enerverende wedstrijd is het leven aan boord volledig ontspannen. Mede door de nacht-shifts lopen de dagen steeds meer in elkaar over en geregeld moeten we dingen afstemmen zoals: "hadden we die tonijn gisteren of eergisteren gevangen?". Overdags wordt geregeld een korte nacht ingehaald. Vandaag zijn we alle vijf tussen de lunch en borrel  ingedut.
Dit neemt niet weg dat de ambitie weer toeneemt. Vanochtend werden studieboeken van het sextant (Michel en Steven) en Spaans (Noud) serieus bestudeerd. Morgen gaat er met het sextant geëxperimenteerd worden!
Hopelijk morgen daar meer over!