#11 Windstiltes

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Sat 20 Nov 2021 21:41
Positie 14:26.05N 27:22.64W
 
De tweede dag. De meesten aan boord zijn goed ingeschommeld.  Alleen Bouke heeft er dit keer meer moeite mee. Gisterenavond voelde hij zeeziekte opkomen en heeft zelfs ee Steven's heerlijke nasi met okra en pindasause laten staan. Sindsdien vooral geslapen of liggen dommelen. Vanmiddag ging het wat beter en hij heeft zelfs meegegeten met de Orzo Putanesca met de zelfgevangen vis, maar is daarna toch weer naar bed gegaan. Gelukkig is er een doktor aan boord die hem begeleid.
 
Het zeilen gaat niet zo hard meer. We hadden zo'n goede koers uitgezet, langs alle windstiltes van beide weersvoorspellingen die we gebruiken, PredictWind en GFS, maar helaas lagen we er eind van de middag toch middenin.  Toen de snelheid onder de 2 knopen zakte hebben we de motor aangezet en daarmee varen we nu meer naar het westen. Over 3 tot 6 uur zouden we door de windstilten heen moeten zijn en krijgen we een mooie stabiele wind. Anticiperend daarop hebben we begin van de avond vast een waypoint ingevoerd ten zuiden van Grenada: DTW (Distance To Waypoint) is 2022 mijl.  
 
Voordat we gingen motoren wilden we een nieuwe weersvoorspelling ophalen en...... was er geen mogelijkheid meer berichten te ontvangen of verzenden!!
Enige stress ontstond toen we 2 mailtjes lazen die vanmiddag ontvangen waren nadat Noud contact gelegd had voor het verzenden van een mailtje. Beiden van de provider AST van de sateliettelefoon. De eerste gaf aan: "Your spending limit van $ 1,- has been reached" en direct daarachter het 2e mailtje: "100% of you money bundle has been spend". Is er iets verkeerd ingevoerd bij AST waardoor we aan onze datalimiet zitten? De 24/7 service desk van AST geprobeerd te bellen, maar dat lukte niet. Daarna Marianne geprobeerd te bellen. Wel contact maar de ontvangst was te slecht.
 
Wat nu? We kunnen toch niet zonder communicatie de oceaan over? Voor onszelf zou dat nog wel gaan. We hebben windvoorspellingen voor 10 dagen vooruit op de laptop opgeslagen en die zien er heel stabiel uit. Maar voor het thuisfront is het wel heel vervelend om geen contact meer te hebben. Gaat het nog goed aan boord? En de blog, hoe moet het daar dan mee?
 
Gelukkig kregen we na enige tijd een melding op de sateliettelefoon dat er geen contact met een sateliet mogelijk was! Later belde Marianne ons en konden we elkaar wel verstaan, als we heel langzaam en duidelijk spraken. Een nieuw mailtje ging er ook uit, al kostte het wel een half uur voordat we de verbinding daarvoor hadden. Deze blog, als die uitgaat, is het bewijs dat het inderdaad lukt berichten te verzenden. Misschien zitten in een gebied met slechte satelietdekking. Om die reden voegen we vandaag geen foto bij.
 
Hier aan boord bereiden we ons voor op de nachtschifts. Steven heeft de shift van half drie tot vijf en is vast naar bed. 
Jullie ook slaap lekker toegewenst en tot morgen!