#8 De boter begint te smelten

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Tue 16 Nov 2021 21:45
Positie: 17:54.22N 23:59.66W
 
'Sail south to where the butter melts', gebruikten de Engelsen vroeger als navigatie voor deze overtocht. En we komen in de buurt! Het wordt steeds warmer, de schoenen gaan uit en er wordt zelfs getanned aan boord. 
 
Vanochtend vroeg werden we verrast door een bijzondere bevriende vis die onze boot erg interessant vond. Helaas niet happend in het aas, maar niet minder mooi. Daarom vandaag een vraag aan de lezer: welke vis is dit? De aanwijzingen: volledig fluoriserend blauw, tussen de 75cm en 100cm, met korte gele bovenvin, en het was geen tonijn. Stuur je antwoorden in naar Jenneke en wie weet win jij die mooie prijs.
 
Maar we hebben meerdere bezoekers gehad. We worden omringd door vliegende vissen, enkele vogels, en tijdens de lunch zwom er een school Dolfijnen met ons mee!
 
Michel blinkt wederom uit in handigheid. Je zou verwachten dat de handigste persoon aan boord wel een van die drie delftenaren zou zijn, maar niets is minder waar. Na het repareren van o.a. de Marifoon en de reeflijn voor de fok doet nu ook de pomp van de douche het weer. Stevens kookkunsten bereiken hoogtepunten, vandaag kwam er een nieuwe hummusvariant kerrie op tafel en pasta Putaneska van Ottolenghi. Bouke leidt inmiddels het Klaverjasklassement en Geert  Jan weet ook weer wat winnen is.
 
Ook raken we ingespeeld op het zeilen. Het hijsen en strijken van de Gennaker gaat zeer soepel, en van een gijp links of rechts of de bullentalie verwisselen worden we niet meer warm of koud. We zijn ook over op nachtshifts alleen, waardoor het sochtends tussen 9 en 10 een stuk gezelliger is aan dek.
 
Ondanks nog steeds grote lange golven is de zee nu kalm en is de wind afgenomen. De Gennaker heeft ons de nacht voortgetrokken, maar vanmiddag zijn we dan toch begonnen met motoren. Morgenochtend varen we de haven van Mindelo binnen. Heel leuk om daar de andere boten van de ARC+ tegen te komen.
 
A demain!