#7 Gennaker doet het weer!

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Mon 15 Nov 2021 21:29
Positie: 19:29.54N 22:27.33W
 
Het blijft een onwerkelijk mooi gevoel zo op zee. Je voelt de boot ritmisch schommelen op de golven. Je hoort het water langs de romp stromen. Je ziet niets anders dan golven die tot aan de horizon door rollen. Deze rust werd gisteravond kort doorbroken toen we we voor het eerst een ander schip tegen kwamen, en dat was meteen even spannend.
 
Na het eten, tijdens de "na borrel", verscheen er oppeens een schip op de AIS (een soort radar). Doordat het pikdonker was hadden we'm niet zien aankomen (en we denken dat dat schip z'n AIS niet goed had aanstaan). Het was een zeilschip en zou op <1 mijl van ons varen. Zekere voor het onzekere besloten we een stukje op de motor te varen. Uiteindelijk viel het alleemaal mee en hebben we elkaar veilig gekruist. Zo'n grote en lege oceaan... en dan weten we elkaar toch nog op ~1 mijl afstand voorbij te varen.
 
Sinds gisternacht is de wind wat rustiger geworden, en dat merken we aan onze snelheid (we liggen nog wel op schema!). Om toch lekker door te varen hebben voordekkers Bouke, Noud, en Steven met begeleiding van de stuurmannen de Gennaker gehesen (dat grote zeil wat we eergister in de zee hebben later vallen...). Het effect van de Gennaker op de snelheid viel tegen, maar het gemak waarmee we'm gehesen kregen viel erg mee. Erg fijn dat we gister extra moeite hedden gestoken in het opbergen van het zeil na de tewaterlating.  
 
De golven zijn vandaag een stuk langer geworden (er zit nu ~12 seconden tussen elke golf), dit komt blijkbaar door een storm ~1000 mijl ten noorden van ons. Door de grote en lange golve ligt de boot heel stabiel, daardoor hebben we nu ein-de-lijk een keer een potje met elkaar kunnen klaverjassen. Team Swindy (Bouke & Noud), heeft team Leest (Geert Jan en Steven) de les geleerd. Gelukkig is er de komende dagen/weken genoeg tijd voor een revanche!
 
Vandag hebben we de dag afgesloten met een indaise curry en zelfgemaakte hummus. De curry was nog een "restje" van gister: het lijkt dat we ruim hebben ingekocht en dat we niet bang hoeven te zijn dat we zonder eten/snacks komen te zitten de komende tijd.
 
We liggen nog lekker op schema. Vannacht zeilen we door op met de Gennaker en we hopen morgenochtend op ~175 mijl van Mindelo te zitten. We verwachten op woensdagochtend aan te komen en dat we op tijd zijn voor de PCR test die verplicht is de tocht naar Grenada voor te zetten. 
 
Tot morgen!