#22 Contact met mede ARC+ boten

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Thu 2 Dec 2021 00:03
Position 11:32.25N 54:13.20W
 
Nu we dichter bij Grenada komen zien we vaker andere jachten op digitale kaart met hun AIS positie of horen we die over de marifoon. Het zijn nu andere bootnamen dan we om ons heen hadden voordat we de problemen hadden met de gennaker en fokkeboom.
Meestal horen we boten eerder over de marifoon dan we ze op de AIS zien. Zij zien ons dan ook niet. Misschien hoort het niet maar als dan jachten via het algemene kanaal 16 op de marifoon afspreken  hun private gesprek op een ander kanaal voort te zetten, kunnen we vaak de verleiding niet weerstaan om ook even naar dat kanaal over te schakelen. De gesprekken die we dan horen geven ons soms het gevoel van gedeelde smart wat, zo moeten we toch wel toegeven, best wel goed is voor ons gemoed.
 
Bijvoorbeeld  hoorden we vanochtend 2 gesprekken tussen boten in de omgeving. In het 1e gesprek gaf een jacht aan problemen met de schroef te hebben en bood een ander jacht een sleep aan bij Grenada. In het 2e gesprek bleek dat het 1e jacht haar schroef helemaal verloren had (met een GoPro onder de boot gekeken) en dat ze inmiddels een 'tow' geregeld hadden van de Marina in Grenada. Daarop reageerde het andere jacht blij te zijn met die tow aangezien ze zelf koelingsproblemen met de motor hebben en dus toch niet hadden kunnen helpen. Even later hoorde we dat één van de ARC+ boten was gevraagd assistentie te verrichten bij een solozeiler in een race van Le Havre naar Martinique, die vreemde geluiden onder z'n boot hoorde en te water wilde gaan om onder z'n boot de kiel en het roer te inspecteren. Blijkbaar zijn we niet de enige met materiaalproblemen!
 
In het begin hadden we de Nederlandse deelnemers als 'buddy' in onze AIS ingegeven. Daarmee lichten die boten met extra toelichting op op het scherm als we in elkaars AIS bereik komen. Vanochtend bleek de Morgane of Sark bij ons in de buurt te varen en werden we al snel door hen opgeroepen. Op de Morgane of Sark vaart familie Tibboel waarvoor de ARC+ het begin van een wereldreis is. Ook de hond Evi vaart mee waarvoor ze een blog of Instagramaccount bijhouden met inmiddels meer dan 2000 volgers. Twee studerende dochters gaan in de loop van volgens jaar weer terug naar Nederland om hun studie te hervatten. Erg leuk om ervaringen van de tocht uit te wisselen!
 
Na dit gesprek onstond het idee bij ons aan boord om met hen een Pub Quiz over de marifoon te gaan houden tijdens borreltijd, waar zij direct voor in waren. Na vijf vragen staan we 1 punt voor. Daarna vroegen enkele squalls de aandacht en hebben we de overige vragen opgeschort naar morgen. Ze gaven ons nog hun 6e vraag mee: "Wat is de naam is van hun vorige hond (voor Evi)?". Hiermee zijn we natuurlijk overvraagd, dus als iemand ons kan helpen zijn wij zeer geinteresseerd!
 
Dat was het voor vandaag.
Stay safe
Crew Sandy Cay