#20 Harde wind

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Mon 29 Nov 2021 22:28
Positie: 11:33.23N 48:47.83W
 
De squalls lijken niet op zichzelf te staan. De regen van vannacht komt samen met hardere winden. Als we wakker worden gaan we dan ook als de brandweer. De wind van ruim 16 knopen vertaalt zich naar een fikse snelheid voor de Sandy Cay, van wel 8 en soms 9 knopen met een 'voor de windse' koers. Hierbij staat het grootzeil op bakboord en de fok met fokkeboom op stuurboord. Van andere ARC bootjes leren we dat iedereen zijn eigen benaming aan deze stand van de zeilen mag geven. 'Wing-wing', 'melkmeisje' of 'vlinderen'. Er wordt aan boord van de Sandy Cay nog overlegd wat onze betiteling wordt. Maar hoe je het ook noemt, wij kunnen flinke mijlen maken..
 
We gaan zo snel zelfs, dat we tegen de fysieke grens van de boot aan lopen. Terwijl Geert zijn eerste bak koffie nog moet zetten horen Michel en Bouke rond 8 uur vanochtend ("New iPhone time") een harde knal. Er is iets mis. Kijkend naar het voordek zien we een loshangende fokkeboom. Bij nader inspectie blijkt dat er zo veel kracht op de aansluiting van de fok op de mast is gekomen, dat de metalen rails waarmee deze bevestigd is uit de mast is geknald. Even schrikken dus, en een goede reminder aan de eerbied die we moeten hebben voor de kracht van de wind en de zee.
 
Gelukkig hebben we handyman Michel die in no-time een praktische oplossing heeft bedacht om de fokkeboom weer gebruiksklaar te maken. Met wat dyneema, een stevige harp en wat ouderwets duckttape is hij weer good to go. Daarnaast wordt er ook nog een slag geslagen op het repareren van de watermaker.
 
We beslissen voor de rest van de dag wel wat vaart terug te nemen. Met de fikse wind en hoge golven is het gepast de zeilen wat te reven. Dat komt het comfort aan boord ook ten goede, want op sommige momenten liggen we wel heel schuin in het water. Voor de nacht valt besluiten we zelfs enkel de fok nog overeind te houden, zodat we wat meer ontspannen de nachtshift in kunnen. Na een hapje barracuda maken wij ons weer klaar voor de nacht.
 
Groetjes vanaf de oceaan,
Sandy Cay Crew