#13 Tactisch schaakspel

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Mon 22 Nov 2021 22:26
Positie: 13:14.12N 32:28.96W
 
Het is warm! Die boter waar we het eerder over hadden is wel gesmolten, en de rest komt er nu ook achteraan. Het wolkendek waar we de eerste dagen onder voeren heeft plaats gemaakt voor een blauwe lucht met een zonnetje. Dat betekent niet te veel bewegen, en hier en daar in de kajuit en aan dek slapen. Maar dat allemaal voor het tactische schaakspel wat er gespeeld wordt, want... we staan vandaag ZEVENDE in het klassement!
 
Elke dag krijgen we om 12 uur een position list van de ARC door met daarop de huidige ranking in de race. Gisteren stonden we nog 17e, vandaag zijn we zomaar de top 10 binnengezeild! Met een hele hoop snelle catamarans in de race is dat een prestatie van formaat. Maar kunnen we het vasthouden? Het weerbericht voor de komende dagen laat zien dat er zuidelijker meer wind is. Daarom hebben we vanmiddag de zeilen over stuurboord gezet om met ruime wind nog wat meer naar het zuiden te varen. Hopelijk ontlopen we daarmee de luwte die gaat ontstaan, en kunnen we onze positie handhaven. Regelmatig hebben we nog andere boten van de rally in zicht. Zo zijn de Chiara, Sala, Adelante, Blue Passion, en de Akoya in de afgelopen 24 uur gespot.
 
Gisteren zijn we dus op tragische manier de hengel verloren, en dat moest even verwerkt worden. Gelukkig steken de vliegende vissen ons een hart onder de riem door tegenwoordig vrijwillig op het dek te springen.
 
Daarnaast merken we op dat we gewend raken aan het leven op de boot. Het koffietje in de ochtend, havermout voor de jongens, yoghurt voor de heren. Lunch met soep, gnocchi, of soms gewoon koekjes Surprised smile emoticon (oeps). Tussendoor wordt er veel gelezen, klaverjas gespeeld. Als je je zelfs een uur kan vermaken met een woordenslang over bootonderdelen weet je dat je vakantie hebt. Af en toe de vislijnen aanpassen, het weerbericht ophalen, de gennaker hijsen of strijken, en wat klusjes doen. 5 uur is borreltijd, en wat van die nootjes en blikjes wegwerken scheelt ook weer in het gewicht van de boot. Vervolgens koken onder leiding van Steven, waarna we elkaar weer gaan aflossen in de nacht. Kortom, we genieten!