#5 Spannende nacht en vreemde bezoekers

Sandy Cay Atlantic Crossing & Island Hopping
Geert Jan, Michel, Steven, Bouke, Noud, Jen, Rosa
Sat 13 Nov 2021 18:53
Kort na het sturen van blogpost #4 dacht de crew een ontspannen nacht tegemoet te gaan. Er stond een fijne wind en we konden simpel een strakke koers met wel 8-9 knopen aanhouden. Vrijwel alle aanvankelijke lichte zeeziekte leek er uit geschommeld te zijn, en na een driedubbele bodem van 'kokkie Steef's' famous risotto zagen we al gauw hier en daar knikkende koppies. Zo konden de eersten al vroeg richting de hut om een goede nachtrust te pakken..
 
Maar niets bleek minder waar..! Terwijl Geert Jan (a.k.a. 'Gary') en Bouke hun nachtshift draaiden zagen zij rond 0130h opeens langzaam een zeil het water invallen. Het leek de Gennaker te zijn. Direct werd de noodhoorn geluid en stonden Noud, Steven en Michel in no-time met slaperige, maar gespannen oogjes in de kuip. Wat volgde was een spannend nachtelijk avontuur waar we met zijn vijfen samenwerkten om het Gennaker te behouden. Eerst aan het schip vastmaken, dan uit het water hijsen en vervolgens veilig vast binden op de boot. Na anderhalf uur strijd in het donker en op de deining van de golven hadden we onze kanjer behouden! Pfoe, dat ging net goed. Even uitpuffen en snel weer naar bed, want de nachtshifts draaien gewoon door.
 
S'ochtends was de spanning wat weggezakt en waren we vooral blij dat de Gennaker er nog was. De grote vraag was alleen of en hoe we hem weer opnieuw in zouden kunnen zetten. Ook hier draaiden we weer als een soepel op elkaar ingespeeld team, en lukte het de Gennaker in zijn 'sok' te stoppen. Cruciaal was de combinatie van zeiltechnisch inzicht van Michel en Geert Jan, en de sterke consultantbiceps van Noud, Steef en Bouke.
 
We waren nog niet klaar met high-fiven tot we onverwachts bezoek kregen. EEN WALVIS zwom onder de boot door en plonsde op nog geen 5 meter bij ons vandaan met zijn staart. Waanzinnig!! Mega cool om zo'n groot dier van zo dichtbij te zien - helaas was hij (of zij) te snel voor de foto's.
 
Wij waren in ieder geval klaar voor de borrel. We liggen mooi op schema met nog 500 mijl te zeilen naar Kaapverdie in 4.5 dag. Wij maken ons weer op voor de nachtshift. Morgen weer een dag. Aju!