VHF-kontakt!

Morgengry
Bjerkås, Bård & Gry Enger
Fri 16 May 2014 11:59
God morgen, folkens!

Dag 17, 16. mai VHF-kontakt :-)

I går var en stor dag! Vi har møtt andre seilere! Det er godt å se at det andre som ferdes her også, det gjør noe med en! Første seilbåt ut var en amerikaner, med engelsk crew, som han sa. De hadde seilt fra Azorene for 7 dager siden og skulle til USA. De seilte med «Queen-flagg» (det er det blå engelske flagget) og de lurte på hvilket flagg vi hadde? Vi kunne fortelle at det var norsk. Og dere seiler med «Kongens flagg», lurte de på! Og det kunne vi bekrefte at vi gjorde! (Vi har et stort flott splittflagg, som vi har fått utrolig mange komplimenter for) Vi vekslet noen ord om vær og vind og så var det «over-and-out».

Så kom værmelding fra Mads, 18:00 UTC, (14:00 lokal tid). Da kunne han fortelle at «Nye Høyder» var ikke så veldig langt fra oss. Så hadde vi god stemme, så kunne vi kanskje prøve å kalle dem opp?  Som sagt, så gjort. Og jammen santen svarte de!  Du-og-du så hyggelig å høre norske stemmer på VHF’en!  Så tydelig og klart, men vi kan ikke se dem, men vi kan ikke være så veldig langt fra hverandre. De hadde seilt fra Bermuda for 10 dager siden, og før det kom de fra USA. Vi avtale at vi skulle snakkes på 17. mai også, og i alle fall skulle vi skåle for hverandre kl. 14:00 UTC, det blir kl. 10:00 lokal tid. De har nok en litt bedre seiler enn oss, så kanskje tar de oss igjen innen den tid og vi kan seile side om side på selveste 17.mai!

Vi har igjen hatt en flott dag. Kanskje litt for lite vind i og med at vi har den så og si rett bakfra. Vi prøver å logge gj.n.snitt 5 knop, men av og til ser jeg at både Bård og jeg nyyyyter det litt for mye og blir helt hensides og dermed går tiden og Morgengry går saktere og saktere uten av vi merker oss noe særlig med det! Plutselig «våkner» vi tll, og da blir det justering av seil og kurs for å få «dampen opp igjen»!

Planlegging av 17. mai er ferdig ;-) Det blir ikke så mye kosting av gater, luking i bed, planting av nye blomster, stryking av bundadskjorter osv. osv. i år!  I år får vi være fornøyd med at i natt hadde vi en drubalig regnbyge igjen, så dermed fikk skuten seg en dusj! 

Apropo natt, skrev jeg om hvordan vi har hatt det i natt, våre 2 lengste timer? Utrolig frustrerende? Vi seilte inn i vindstille!!!  Og dermed ble vi liggende å dingle frem og tilbake, opp og ned, rundt og rundt. Det var rett og slett ikke vind, alles seileres mareritt som min mor pleier å si! ;-)Og i natt var det virkelig et mareritt, vi visste jo ikke hvor lenge vi ville bli liggende der! Det ble heldigvis bare i 2 timer!  Så sakte med sikkert kunne vi kjenne en ørliten bris. Vi fikk skuten opp i 0,7 knops fart, vi fikk snudd hun riktige veien, vi kunne heise seil igjen og sakte, men sikkert, økte farten til rundt 3 knop. Da var det velstand ombord!!  Åh, så glade vi ble!  Vi håper inderlig at vi får seilvind hele veien frem til Azorene for vi har jo som sagt ikke propell som virker og dermed kan vi ikke få brukt motorkraft.

Utseilt distanse siste 24 timer: 88 nautiske mil. Det var jammen ikke mye. Ja, ja, vinden kan ingen gjøre noe med…. ;-)

Observasjoner:

  • 1 stk. seilbåt, rett forbi oss på styrbord side ;-) Veldig hyggelig
  • 1 stk. måkelignende fugl. Den flyr litt rundt oss innimellom, ellers ligger den og kikker på oss i kjølvannet.
  • 1 lyn
  • 1 flygefisk på dekk i løpet av natten
  • 2 stk. regnbuer. 

Alt vel ombord. Litt mangel på søvn som vi nok klarer å ta igjen i løpet av dagen. Det var rett og slett en heise urolig natt! ALT skramlet ombord! ALT som kunne lage LYD, lagde LYD!