Vi går klar av stormen!

Morgengry
Bjerkås, Bård & Gry Enger
Wed 14 May 2014 11:59
Dag 15, 14. mai - Gode nyheter :-)

God morgen!

Tenk, vi hadde en nyyydelig dag i går også!  Etterhvert så klarnet det helt opp og himmelen ble så blå så blå. Det hadde vi ikke regnet med! Vi hadde jo sånn halvveis forberedt oss på en litt regnete dag.

Det har blåst mellom 9-13 knop og den har dreid mer og mer, og kommer nå fra Vest, ca. 250-270 gr. Vi klarer å holde en 4-5 knops fart i såpass moderat vind. Bølgehøyden har øket noe, men oppi 2 mtr. er de ikke ennå. Så siste 24 timers utseilt distanse blir nok ingen rekord, men vi klarte125 nautiske mil.

Vi seiler mot siste gitte WP, på en ca. 117 grader (autopiloten vår sier ihvertfall det). Kompasset vår avviker noe fra det, men det viktigste er ihvertfall at baugen vår peker mot WP, og det er ørlite granne mot Azorene. JIPPI! 

Ellers syntes vi at Mads hadde gode nyheter til oss i dag i sin ekstraværmelding, så det blir spennende å lese morgendagens værmeldingsrapport. Den kommer kl. 18:00 UTC. Det hadde vært «deilig» å kunne vende skuta enda mer mot Azorene, men det vil vi kun gjøre hvis vær og føreforhold tillater det ;-)

Vi har prøvd å kikke under båten for å se hva det som har hengt seg på. Jeg hang med nesen nedi havflaten, med sele og redningsvest på selvsagt, og Bård hadde et godt tak i ryggen på meg. Men akk nei, jeg kunne kun se roret og ikke propellen. For noe er det som driver og klasker oppunder, men lydene er svake, så vi tror ikke det er noe som vil gjøre noe skade. Når vi har propellen i fri eller bakover, hører vi ikke noe lyd, da virker det helt normalt, så vi kan lade med motoren i gang ;-) Ellers har vi jo dieselgeneratoren vår som vi lader med, men motoren lader litt fortere opp og vannet i varmtvanns-berederen blir så utrolig deilig og varmt - fort!

Ellers så ser vi på kalenderen som vi har ombord at det skal være fullmåne den 23., men i dag er det vitterlig fullmåne her! Er det noen av leserne som kan sjekke dette opp for oss? Beskjed kan sendes på mailadressen: morgengry {CHANGE TO AT} mailasail {DOT} com

Det ut som om natten skal bli fredelig, med passelig vind og duvende bølger. Seilene står fint, så det skal være god anledning til gode nattesøvner… ;-) Det ble helt overskyet til midnatt, men likevel ser vi godt nå midt på natten.

Observasjoner:

  • Mange By the wind sailors
  • 2 stk. «markeringsbøyer», slik som fiskerne bruker. Den ene så vi laaangt fra båten og måtte ha hjelp av kikkerten for å finne ut hva det var. MEN den andre kom opp, rett ved siden av båten! Huttetu!  En SVÆR bøye med stang på toppen og en klase med tau under! Vi sitter mye å nistirrer utover havet, men den hadde vi gått glipp av. 
  • 1 stk. lastebåt over 50 meter på kryssende kurs. Den gikk bak oss ;-)

Alt vel ombord! Vi leser mye. Jeg er gått litt i metning av krim, så har nå funnet frem en helt annen sjanger, nemlig: Hakawati (historiefortelleren). Bård er fremdeles på krimmen og leser Ken Folletts bok «Den tredje tvilling».  Og så holder vi selvfølgelig på å lese oss opp på Azorene. Det høres ut som noen spennende øyer, så vi må nok blir der en ukes tid, før vi igjen kaster loss og tar oss de siste 1000 nautiske milene inn til Middelhavet.