Newfoundland i sikte!

Morgengry
Bjerkås, Bård & Gry Enger
Sat 10 May 2014 11:56
God morgen, folkens!

Dag 11,  10. mai - Newfoundland i sikte!

Akkurat det er sterkt overdrevet, med Newfoundland i sikte! MEN på kartet har vi for øyeblikket Newfoundland rett forut. Vi tok det berømmelige slaget som vi hadde fått anbefalt av Mads ca. kl. 13:00 UTC, (lokalt til ombord: kl. 09:00) og dermed endret vi kursen fra Sahara til Newfoundland, spennende hva? Og midt i mellom ligger Azorene, som vi skal til ;-) Ja, ja sånn er det å være seiler, spesielt turseiler, det blir litt frem og tilbake, litt rundt forskjellige fonter, for igjen å være gustig i posisjon til å treffe Azorene!  Det er her Mads hos FriVind gjør en så god jobb for oss! Takk skal du ha!!  :-)

For nå skal, i løpet av 2-3 dager, vinden dreie med oss, slik at vi igjen har retning Azorene. 

Men det skal være sagt, det er spennende å ta et slag, vanligvis….. hjemme i Norge f.eks., man får plutselig en helt annen utsikt!  Her slo vi, baug skip, seilet slo over, vi halte inn og dermed så vi akkurat det samme! Himmel & Hav. Hadde vi egentlig slått? Hadde vi ikke hatt kompass, kartplotter og sett at tross alt seiler vi nå på styrbord halser, istedenfor barbord halser, med vind som trekker oss fremover fremdeles, og det må nødvendigvis være i en annen retning… ;-) Finurlig :-))

Vi har hatt en flott dag, overskyet, med en blek sol som skinner igjennom av og til. Vi sitter i kortbukse og t-skjorte. s/y Morgengry har vist hva hun duger til og yter samme fart som vinden og det kan vi like!  Storseilet har mye å si, det er motoren for å si det slik. Med det oppe så vinner hun høyde, vi krenger riktignok litt mer, med vi seiler bedre og fortere. 

Vi kan vel si at vi har hatt lesedag i dag! Trude&Jon fra s/y Dory og Tonje, vår kjære svigerdatter, har foræret oss lesestoff! Det blir mye krim på oss for tiden, og godt er det at seiling i nattemørket ikke er særlig omtalt i de nevnte krimbøker!  … ;-) ….  

Observasjoner: 

I dag har vi ikke sett noen ting! Det er jo helt utrolig!!  Må innrømme at det er jo svært enkelt sagt, for selvsagt ser vi noe….  

  • en Himmel i endring… blir det regn utav den skyen?
  • en laaangtrukken bølge, hvordan tar skuta den?
  • et fiskeredskap, dvs. plastkannene. Lurer på hva som var under dem? En teine full av flott fisk? (Sikkert død for lenge siden. Her er det iflg. kartet 5000 mtr. dypt.) Eller kanskje en sabla taukveil henger under de? 
  • Nå nattestid ser vi at månen bygger seg opp til å bli full. Men at den har en ring rundt seg er noe underlig. Er det ikke sne i vente da??  Men ikke her vel?
  • Saturn, Jupiter, Mercuri, Mars, Polaris og Venus kikker på oss hver dag og lyser opp. 

Utseilt distanse siste 24 timer: 112 nautiske mil.

Alt vel ombord.  Vi er vel enige om at vi kunne hatt litt mindre vind og bølger i natt. Fra kl. 02:00 har det blåst hatter og høy og det mindt på nesen!  Vi får håpe at Mads værmelding slår til, for da skal den dreie noe til vår fordel, nå de neste 24 timer.

Nå står rundstykkedeig til heving! Så i dag blir det varme rundstykker til frokost,med ost på. Vi har dessverre ikke brunost ombord, vi får klare oss med den hvite…. ;-)