Maneter med seil?

Morgengry
Bjerkås, Bård & Gry Enger
Tue 13 May 2014 11:56
God morgen, alle sammen!  

Jeg sender disse meldingene hver dag kl. 08:00 lokal tid ombord. Det er kl. 12:00 UTC. Vi har ikke begynt å rette klokken mot UTC, men observerer at solen står veldig tidlig opp for tiden, ca. kl. 04:00 og at den går i havet igjen kl. 18:00. Men det er utrolig deilig å ha nattevakten fra kl. 03:00…. og like etterpå så er det knall-lyst og SOLEN skinner….. ;-) MEN over til dagens tekst….

Dag 14, 13. mai - Maneter med seil?

Kanskje er det ikke så mange hodeløse seilere likevel?  I dag har vi nemlig funnet ut at noe av det vi trodde var plastikkboss er de såkalte by-the-wind-sailor-manetene!  (Velella Velelia). Bård oppdaget plutselig at det var et slags «vesen» under «plastikken», så da var det bare å holde utkikk til neste kom så nærme forbi oss, at vi kunne studere det nærmere og ikke minst få tatt et bilde av fenomenet! Og jammen santen, det er en MANET - by the wind sailor! Og det er akkurat som den har en spinnaker oppe! Fargerik, enten med rød, rosa, orange eller lilla strek rundt, ellers blank :-) Vi så til og med at de kullseilte med jevne mellomrom!  STILIG!  Bildet er tatt ;-)

Vi har hatt nok en flott dag på havet, med passelig vind og strålende sol. Jeg har til og med klart å få vasket litt tøy som tørket flott i vinden på hekken.

Ellers så seiler vi sørover igjen, etter anbefaling fra Mads (FriVind). Det er for å slippe å få sterk motvind senere i uken, for et digert lavtrykk er på vei til oss. Vi vil nok få mye vind vi også natt til torsdag, som skal fortsette utover torsdags ettermiddag, iflg. værmeldingen, men da vil vi få den akten for tvers, istendenfor «midt på nesen». Så det er litt av en S som nå utspeiler seg på kartet vårt. Det blir litt seiling «frem-og-tilbake», eller rettere sagt, litt nord-og-sør-nord…. ;-) Men vi ser nå at nautiske mil minker i forhold til å komme frem til Azorene, trygt og godt.

Nå forbereder vi oss igjen på mye vind, bølger, urolig båt og lite søvn fra onsdag natt av. Vi har tatt en liten riggsjekk i dag og vi vil «stemple» av noe av det som vi har kunne hatt fremme i en uke nå, pga. deilig duvende bølger og akkurat passelig med vind. Biminien kommer vi til å ta ned også, så får vi heller bli litt våte når regnbygene kommer. Vi har jo sprayhood’en oppe, så vi kan søke litt le der i de verste regnbygene. Men som sagt, vi skal ligge i ytterkant av været med den sørlige ruten vi nå går i, så noe sterkere vind enn 25-30 knop (13- 16 sek./m) skal vi egentlig ikke få. Hvis vi hadde valgt å fortsette den nordlige ruten, og gått rett mot Azorene, er vi nærmest garantert å få opp i 40-50 knops vind (20-25 sek./m.) og det er storm. Det vil vi helst ikke ha/oppleve! Det er godt vi har erfarne Mads hos FriVind på land, som styrer oss så godt han kan, unna de verste vindbygene.

Utseilt distanse siste 24 timer: Det var 100 nautiske mil etter 18 timer!  Det er steinbra! Men de siste 8 timer utgjorde «kun" 31, så det ble totalt: 131 nautiske mil.

Observasjoner:
  • 5 fly
  • 1 stk. katamaran som seiler rett nord mot Azorene.  Kan de har lest værmeldingen? Eller har været endret seg? Vi får se hva Mads skriver til oss i dag, kl. 18:00 UTC.
  • 1 stk. påhengsmotorlokk, grønn/brunt av slim
  • 1 stk. malingslokk

Alt vel ombord. Vi har sovet godt på frinatten vår, begge to. Bård sov hele 5 timer!!  Så lenge sover han ikke i ett strekk hjemme en gang ;-) Har var litt forskrekket da han våknet, så litt bebreidende på meg, men jeg var jo så utrolig våken, så jeg lot han bare sove ;-))) … Slike små «presanger» kan vi jo gi til hverandre, en gang i blant ;-)