Håndpumpe

Tjaldurs reise til Karibbien
Bjørn
Thu 13 Nov 2008 04:15
47:32.551N 2:53.698W
 
Tjaldur har fått manuell lensepumpe. Det har lenge vært planen, med tanke på at det kan oppstå strømsvikt og at det derfor er lurt å ha et lensealternativ som ikke er avhengig av strøm. Det er jo typisk sånn småtterier å drive med nåe man ligger værrfast i en havn som har båtbutikk. Ellers det det gradvis blitt vanskeligere å finne noe vi trenger i båtbutikken. Dvs. jeg fant også en liten lykt med sveis, sånn at man kan lade den ved å sveive på sveiva. Eller man kan, hvis man er doven, lade den med en Nokia lader.
 
Det ser ut til at det bare er en eneste ting i matveien som vi kommer til å savne etter hvert som vi beveger oss sydover. Det er dank rødkål. Svinekjøtt med og svinekjøtt uten dansk rødkål er to forskjellige slags svinekjøtt. Vi har oppdaget at vi har en totalavhengighet av dansk rødkål og angrer nå bittert på at vi ikke kjøpte en 50 i stedet for kun 2 glass på Føtex i Frederikshavn. Men jeg har funnet en oppskrift på internettet, så nå skal jeg snart lage min egen rødkål.
 
Rent bortsett fra at det er så deilig fårekjøtt her at for tiden går spiser vi mye får. I går spiste vi skiver av lammestek (med Cellier Des Dauphins på 3 liters kartong til €10,-) for vi ville ikke lage en hel stek. Det er problemer med oppbevaring av så mye mat over lengre tid. Dessuten kan man her på små porsjonsglass  få kjøpt verdens aller beste karamellpudding, Sammen med pisket krem fra boks (som ikke akkurat er formidabel)  og ordentlig ekte karamellsaus tilsatt litt rom fra Martinique. Ellers er ostesmørbrødmaskinen i daglig drift. Marit, som er infrastruktur-ansvarlig, har funnet en plass for den stolen som sto i styrehuset, som altså aldri er blitt satt opp igjen i styrehuset, fordi den der tar for stor plass i styrehuset, under bordet nede i salongen. med stekebrettet fra gassovnen oppå setet og maskinen i stekebrettet, så lander alt ekstra ost/smør som ellers tyter ut av maskinen, ned i stekebrettet. Samtidig så blir maskinen akkurat klemt nok oppå stolen, inn under bordet, sånn at det hele ikke velter om det kommer litt svell.
 
 
Vi har fått noen undringer over at vi nå befinner oss midt i Biscaya, midt i november, på bakgrunn at at vi tidligere har sagt at vi måtte over Biscaya innen utgangen av august. En plan må av og til revideres i henhold til rammerne for planen. En slik ramme er f. eks. at vi aldri seiler pga.en eller annen tidsfrist. Vi har ingen tidsfrister. En annen ramme er at vi vil ha det komfortabelt. Det betyr f. eks. at vi (jeg) vil ha kaffe sånn ca. hver 4. time.Det er vanskelig (og farlig) å lage kaffe i mer enn 2 m. bølger. De fleste ulykker ombord skjer ved at folk får varm veske over seg under matlaging i sjøgang. Dermed så inngår været inn i rammene. Vi laster ned daglig fra internettet 7-dagers varsel fra 3 forskjellige kilder. Henholdsvis http://mowingweather.com, http://ugrib.com, http://passageweather.com. Siden ikke alle havner har pontonger, så må vi plukke ut havner som har. Noen havner har "dørterskler" sånn at man bare kan entre havnen f. eks. 3 timer før/etter høyvann. Det har ført til at vi som regel seiler en strekning på 120 - 150 NM for å få alt til å klaffe mht. tidevann, dagslys osv. Men når seilaset blir så langt så må vi altså både spise og drikke noe varmt underveis. Dermed så seiler vi ikke dersom det blåser mer enn 20 knop eller sveller mer enn 2 m. bølger eller det regner, på det planlagte strekket. Så man kan si at hippier egentlig ikke var noe annet enn mennesker hvis mål og mening med livet var å leve som pensjonister.
 
Noe som ville være ekstra hyggelig var om våre lesere tok seg en tur innom http://www.tjaldurtur.net og la igjen en liten melding i gjesteboka der (gjerne med e-postadresse).