Værfast

Tjaldurs reise til Karibbien
Bjørn
Sat 4 Oct 2008 06:37
49:38.745N 1:37.197W
 
Det regner og det blåser i Cherbourg. Her henter vi vår værmelding: http://weather.gmdss.org/I.html på det alternativet som heter "Offshore forecast". Cherbourg ligger på grensen mellom to områder som heter: Solent/Portland.:
 
Værmeldinger er stort sett det som livet dreier seg om nå for tiden. Vi har flere kilder til værmeldinger. Men det er stort sett internettet som er hovedkilden. Vi kan riktignok få lpkale værmeldinger på VHF, men den som har hørt franskmenn snakke engelsk vil nok kjenne igjen motløsheten som siger innover når de brave gallere skal forsøke seg på engelsk. Særlig på VHF med masse knurr og fres godt iblandet talen. Man kan også få inntrykk av av de som betjener kystradioene har mikrofonskrekk, eller at de har akkordarbeid. For det går fort.
 
Teletekstmeldingene fra Hamburg forsvinner i støy og radioforstyrrelser, i hvert fall inne i havner. Navtex-meldinger har jeg foreløpig ikke klart å ta inn.
 
På internettet er det mange muligheter. Det er de nasjonale værmeldingsystemene tilsvarende Meteorologisk institutt. Dessuten har vi GRIB-filer kan lastes ned og et lekkert program som heter Mowingweather. Felles for disse er at de basert på komputermodeller og har en tendens til å vise vindstyrken svakere enn den faktisk blir, selv om den viser tendensen (svakere eller sterkere enn i går)
 
Nå kommer snart poenget.
 
Vi kunne tenke oss et backupsystem på værmeldinger, ifall internettet ikke virker, radioene blir strømløs osv.
 
Et sånt backupsystem vil bestå av et antall lesere av denne bloggen som tok på seg å sende en (gratis) tekstmelding til satelittelefonen, Hvis det er 7 lesere så ville det bli en ukedag på hver.
 
Den værmeldingen skal hentes på den linken jeg viste øverst. F. eks. ser dagens værmelding derfra sånn ut:
 
"HUMBER THAMES DOVER WIGHT PORTLAND PLYMOUTH
SOUTHWEST 5 OR 6 INCREASING 7 OR GALE 8, PERHAPS SEVERE GALE 9 LATER.
ROUGH OR VERY ROUGH, OCCASIONALLY HIGH LATER. RAIN. GOOD BECOMING
MODERATE OR POOR"
 
Den første linjen forteller områdene som meldingen gjelder for., tallene er vindstyrken i Beaufort
 
Hvis noen skulle ha sent oss en slik tekstmelding i dag, basert på denne meldingen ville den se omtrent sånn ut:
 
"Portland: SW, 5 - 6 økende til 7 - 8 mulig 9.kraftig eller veldig kraftig, tidvis høy (sjø) Regn, God, blir til moderat, dårlig (sikt)"
 
Teksten i værmeldingen må redigeres sånn at det reduseres til 160 tegn, som er  grensen for størrelsen på en slik gratis tekstmelding.
 
På den siden som linken øverst viser til, kan man også finne et kart som viser navnene på de ulike områdene.For fremtiden vil navnet på det området vi er interesserte i stå umiddelbart etter posisjonen i bloggen.
 
Hvis noen vil være med på et slikt backupsystem, så send en mail til:
 
 tjaldur AT mailasail DÅTT komm (evt. med hvilken ukedag/tidspunkt som er beleilig)
 
 
Den e-postadressen er foreløpig spamfri og vil være den eneste som jeg evt. leser hvis jeg må bruke satelttelefonen for å være på internett. Selv om alt post jeg sender kommer fra en annen epostadresse 
 
 
Her om dagen kom en ung mann plutselig klatrende ombord. Han fortalte at han ville snakke norsk. Han kunne allerede tre setninger:
 
"jeg elsker deg"
 
"jeg forstår ikke"
 
"ha det bra"
 
 
Det ble det jo ikke så veldig mye samtale ut av, så det ble på fransk. Han vil bli sjømann når han blir stor, men vil ikke ta utdannelsen i Frankrike fordi ifølge ham så er den militær. Han vil seile med et norsk skoleskip og han kan navnene på alle de store Nordeuropeiske seilskutene. .
 
Dessuten ville han ha en norsk bok eller et blad som han kunne lese på bussen. Etter å ha fotografert Tjaldur på kryss og tvers takket han pent for seg og et nummer av "Seilas" og dro videre, med løfte om å komme tilbake på mandag for å se om vi var seilt avsted.
 
Mannskapet ble en smule forfjamset da han insisterte på diverse luftkyss til farvel (skippern fikk bare et håndtrykk, muligvis fordi skjegget strittet innenfor den sonen som er ikke-berøringssonen ved luftige franske kyss).
 
Dessuten fikk vi samlet oss til å gå på pub, dvs. det lokale klubbhuset, som åpenbart besøkes av alle andre enn de lokale båteiere. Det var en gruppe engelskmenn der som slett ikke var enig i at England egentlig var norsk territorium, tatt i betrakning av at Harald Hårdråde ble drept i et usselt bakholdsangrep.Med de er da også fullstendig historieløse.
 
Mitt bevis, ved å demonstrere at får heter "sheep" på bakken og "mutton" på tallerknen falt stendødt til jorden.