Opptrapping til internasjonal krise

Tjaldurs reise til Karibbien
Bjørn
Wed 1 Oct 2008 20:07
49:38.742N 1:37.193W
 
Åpenbart tar en sånn tur på 24 timer i Nordsjøen på. I går var vi så late at vi knapt å gå ut. I dag kom vi oss avgårde til butikken. Ikke minst fordi det var en internasjonal krise under oppseiling i skipet. Det viste seg at noen i mannskapet hadde fått en akutt abstinens på morrpølse, fenalår og "Bjørns store havregryn" med melk og sukker. ca 500 meter borte var det et stort kjøpesenter. Vi sømfor alle hyllene og langt om lenge fant vi havregryn, godt gjemt bak all verdens cerealer beregnet på barn med utslitte foreldre.
 
Men morrpølse kunne vi ikke finne. Franskmennene spiser ikke røkt/speket lammekjøtt. Det spiser ikke en gang fårekjøtt, kun lam i form av koteletter. Stakkars mennesker som aldri har fått Får-i-kål. det var rett og slett ikke mulig å finne pålegg som ikke var røkt, speket, saltet eller syltet svinekjøtt, hvis det da ikke var kalkun som forsøkte å innbille verden at den var et svin. Det er helt utrolig at det er mulig å ha 20 - 30 hyllemeter med skinke og salami i alle mulige varianter uten å finne en eneste liten lammerull. Men krisen ble tross alt avverget med Quaker havregryn, riktignok sånne små havregryn, som blir til sørpe hvis man ikke spiser dem fort nok.
 
I butikken traff jeg dessuten to svært unge damer som la store anstrengelser for dagen i forsøket å gjøre meg begripelig, på tross av min  elendige fransk at de ville ha penger av meg. De forsøkte å forklare at det gjaldt penger ved å peke på en prislapp. Da jeg gjorde tegn til å ville røske løs prislappen og gi dem den, ga de opp.
 
Det blåste sterkt i dag. Faktisk så sterkt at en ung måke som hadde forvillet seg over på den gale siden av gata i forhold til bassenget med fiskebåter hvor den tydeligvis hørte hjemme, ikke klarte å fly over gata. Hver gang den forsøkte så blåste den tilbake til den gale siden. Et øyeblikk lot den til å ville gi opp og bestemte seg for å spasere over gata, men dessverre var trafikken for stor til det prosjektet. Vi underholdt oss med å betrakte måka i nesten 10 minutter.
 
Sånn ellers føler vi oss litt i syden med palmer og blomster og nyklippede gressplener overalt. Dessuten fant jeg i butikken en majones som til og med smaker bedre en Mills. Heldigvis så er det ganske nøye med varedeklarasjoner på maten her, så det vare bare å finne den med prosentvis størst mengde eggeplomme. Den heter forresten Maille, den samme fabrikken som lager sennep fra Dijon.
 
Vi fikk ogs med oss noe vi trodde var reker, men det var altså scampi. Så det ble ikke noe rekesmørbrød, det ble scampi med champinong og asparges i hollandaisesaus, med coca-cola. Av en eller annen avsindig og formodentlig syndig grunn synes vi begge at coca smaker vidunderlig sammen med reker/scampi.
 
Slik været ser ut blir det til at vi blir noen dager mer. Havnene mellom Cherbourg og Brest, inne i St. Malo-bukta er små, grunne og 10 - 12 meter tidevannsforskjell, så vi må ta snarveien, dvs.innom Guernsey og derfra direkte til L'Aber-Wrac'h. Det gjelder om å finne havner med pontongbrygger for å slippe stress med tidevannet. Men vi vil ha en komfortabel tur, og det vil si at vi vil unngå kombinasjonen med gammel sjø og vind mot strøm.