Lang nese

Tjaldurs reise til Karibbien
Bjørn
Sun 21 Sep 2008 20:22
50:43.520N 1:35.954E
 
Den lange mesen trenger litt bakgrunnsstoff. Dere husker sikkert at jeg fikk kjøpt doble dieselfilterholdere som kan skifte filter med et enkelt håndgrep? Hvis ikke les tidligere blogg fra Frederikshavn.
 
I dag var planen å starte med tidevannet, men Blåmann ville altså ikke starte. "Pas de probleme", tenkte jeg, siden jeg er i Frankrike. Dukket ned i maskinrommet og med et grep med høyre hånds tommel-og pekefinger svingte jeg hendelen til babord filter. Men Blåmann ville ikke starte. "Luft", tenkte jeg som allerede hadde glemt at jeg var i Frankrike, "selvsagt må jeg lufte når maskinen ikke har startee". Ned i maskinrommet igjen og luftet hele dieselbanen, men Blåmann ville ikke starte.
 
Her kommer så bakgrunnsstoffet for den lange nesen:
 
Den gangen jeg kjøpte dette vidunderlige doble filteret, så spurte jeg mannen som solgte det om det allerede var filtere i dette doble dieselfilterholdermirakelet.
 
Den hyggelige mannen svor den dyreste eden jeg noensinne har hørt en Vendelbo sverge: " Det ka' du tro". I følge denne eden skulle det nå være mer sikkeret at det var filter i holderen enn om jeg hadde gjort det selv. For å forstå at dette var en dyr ed, er det nødvendig å forstå den Vendelboeske kultur. Vendelboerne (de som bor i Vendsyssel, altså den øya som ligger nord for Limfjorden), de mener av et ærlig hjerte at de egentlig hører inn under den Engelske kronen. Dvs. siden Knut den Stores dager (Knut den store sønn av Harald Blåtann).
 
Men siden den Engelske kronen aldri har gjort anspråk på Vendsyssel, så betrakter Vendelboerne underleggelsen under den Danske kronen som en okkupasjon. Dvs. Vendelboerne mener at Vendsyssel egentlig er en autonom republikk. De har f. eks. en egen myntenhelt: "Bajer". og sitt eget flagg "Vendelbro". De har til-og med sine egne Molbohistorier, hvor Molboer er erstattet med Københavner. Bortsett fra Dronning Margrethe. Hver nyttårsaften kl. 18:00 samles alle Vendelboere foran TV og tar imot utskjellingen  fra Dronningen med klump i halsen og bøyd nakke lover de at de aldri skal gjøre det igjen. Så Vendelboeren er i dypet av sin sjel republikkansk rojalist. Dvs. dronningen er velkommen, bare hun kommer alene. Gemalen kan godt nok bli hjemme, for han er ikke etterkommer av Knut den Store.
 
F. eks. for en kasse bajer kan man få revet et hus. For en sixpack med bajer kan man få kastet en sten på ca. 500 kilo på en tilhenger således at tilhengeren kneler. Dermed mener enhver Vendelboer seg å være i sin fulle rett mht.å ikke betale skatt av varer og tjenester som er omsatt ved myntenheten "bajer". Hvorfor altså en fenomenal mengde bajer transporteres med tilhengere den ene veien og et kjøleskap, en hageport eller en vindeltrapp den andre veien.
 
Bajer er en omfangsrik mynt, hvorfor alle Vendelboere har en tilhenger eller kjenner en som har en tilhenger, til utlån for en sixpack.
 
Som åpenbare tilhørere av engelsk kultur, er understatement  en vesentlig del av Vendelnoernes språkføring. F. eks. er den høyeste utmerkelsen det er er mulig å oppnå i Vendyssel: "Det var da godt nok".  
 
Dermed så var det ingen grunn til å tvile på at det allerede var filtere i den doble filterholderen. den lange nesen skyldes at det slett ikke var noen filtere i filterholderens doble kammer. Hvilket i sin tur også betyr at mannen som solgte filterholderen umulig kan komme fra Vendsyssel opprinnlig, men måtte være en innflyttet Københavner.
 
Nå var det sånn sett ingen krise at det ikke var filtere i denne filterholderen. For det ligger tre filtere mer i dieselbanen, problemet var bare den ekstra tid det tok å stille diagnosen. De forurensninger som altså ikke var fanget opp av den doble filterholderen, ble fange av filter nr. 2 i banen. Bak filter nr. 2 ligger filter nr. 3 og nr. 4. Men det betyr at jeg i løpet av dagen skal ut å handle masse ulike filtere for å rense hele banen fra og med filter nr. 1 til og med filter nr. 4. og så kommer vi nok avsted.