Skottland - Crinan

Sailabout.no
Wed 11 Jul 2007 12:11
Date: 9. Juli 2007 20:00 UTC
Lat: 56:05.45N Lon: 05:33.29W
Høyde: 7 moh
Kurs: - grader, 0 kn SOG
Vind 36 grader,  1 kn
Trykk 1008
Skyer: Sol og regn
Temperatur: 17 C i luften og 16 C i vannet (ferskvann)
Bølger: 0 meter
Utseilt distanse siste døgn: 5 nm i luftlinje
Distanse til Strand: 560 nm
 
 
Sjarmerende og fargerike Kinsale. Vårt favoritt sted i Irland.
 
Vi har hatt en uke i Dublin der vi fikk øvd litt på hvordan det er å være tilbake i en storby. Vi har gått opp og ned byens handlegater, kjørt tog, drosje og buss, spist på restauranter og nok en gang besøkt Europas angivelig største kjøpesenter. Det er pussig hvordan en hver by med respekt for seg selv reklamerer med at de har Europas største kjøpesenter. Vi vet nå at det ikke ligger i Dublin. Det var fint å gå turer langs med sjøen, vi besøkte Malahide castle, et godt bevart slott som var gjort om til museum. Malahide village var på størrelsen med Røa sentrum, men hadde 40 barer og restauranter. Vi fikk med oss Riverdance, den originale oppsetningen som var et fengende og imponerende show.
 
 
Malahide castle
 
Et annet høydepunkt, med et litt annet fortegn, var at vi lå midt oppi en stor regatta som utviklet seg til et sant kaos. Et stort barne- og ungdomsregatta med ca 250 seilere ble arrangert rett ved der vi lå, i Dun Laoghaire Marina. Under en av regattaene med 110 seilere blåste det plutselig opp, med vind på 30 kn, og de fleste jollene kullseilte og mange klarte ikke å komme opp i båtene sine igjen på egenhånd. Med hundre seiler i sjøen, et virvar av kantrede båter og vind som gjorde redningsarbeidet vanskelig ble det slått full katastrofealarm. Vi har aldri opplevd maken til tilstrømning av utrykningsfartøy. 32 ambulanser og like mange brann-, politi- og "Rescuebiler" gjorde at havneområdet overgikk den mest påkostede amerikanske katastrofefilm. Ute på vannet ble det satt inn redningshelekopter, redningsbåter og marinefartøy. Ganske kraftig kost for å få noen jolleseilere opp av vannet.
 
 
Mathias fikk innvilget landlov i Dublin og fløy hjem til Norge på sommerferie. Han virket overraskende fornøyd da han forlot skuta.
 
 
Vi er ikke hjemme riktig enda og nå er vi kommet til Skottland - nok et mål på reisen. Turen fra Dublin til Skottland tok 26 timer, ett drøyt døgn i strekk. Det var kanskje den flotteste etappen vi har hatt - i alle fall for oss med dårlig korttidsminne. Vi dro ut fra Dublin i  morgensol og fin slør som i perioder ga oss 8 knops fart, med litt hjelp av tidevannet. Etter noen timer tok vi igjen Ringhorne og Petrell og seilte ved siden av dem frem til litt ut på natten da regnet kom og vinden døde ut. På morgensiden fikk vi fint vær igjen og det var flott å sløre inn Firth of Clyde og langs med Mull of Kintyre til styrbord. En utrolig opplevelse å seile stort sett i le av land på flat sjø. Vi hadde glemt hvordan det er å seile uten at bølgene slår over båten og cockpit ustanselig. Etter å ha tilbrakt så mange timer på havet og noen i tett tåke opp Irskesjøen var det en stor naturopplevelse å seile inn blant Skotske øyer og fjorder i morgensolen. Endelig tilbake i Skottland, 24 år etter at vi sist var her. Det har gått 27 år siden vår felles reise startet i Edinburgh. Det er på høy tid å oppsøke gjengrodde stier. (Eller nedlagte barer og studentcafeer som det egentlig heter.) 
 
 
 
Crinan kanalen er en billedskjønn reise gjennom skottsk landskap. Vi har brukt to døgn på den 6 nm lange kanalen som består av 15 sluser som løftet oss 20 meter over havet.
 
 
Det blir bra trykk når vannet fyller slusene, men vi fikk raskt en bra teknikk med tauene. Slusene er selvbetjente og det var litt slitsomt med kun oss tre ombord, men det var en morsom opplevelse. Ofte fikk vi god hjelp av andre båter, tilskuere og lokalbefolkningen.
 
 
 
Madeleine sliter litt med å lukke de tunge slusedørene med håndkraft, men det gikk fint - noen ganger.