San Juan, Puerto Rico

Sailabout.no
Tue 8 May 2007 06:33
Date: 08 Mai 2007 07:00 GMT
Lat: 18:27.56N Lon: 66:05.27W
Trykk 1013
Temperatur i båten midt på natten: 34 C
 
Mayday fra Sailabout

Det har vært dramatikk på havet igjen. For noen dager siden ble vi kontaktet
av Hovedredningssentralen i Bodø med spørsmål om vi hadde sendt ut Mayday og
litt senere fikk vi en melding på iridiumen som lød: " U.S. Coast Guard
request you contact us at ..... We are coordinating the rescue for your
vessel."

Nå var det ikke oss, men den andre norske båten med samme navn som hadde
sendt ut nødmeldingen. De befant seg 630 nm utenfor Galapagos på vei mot
Maraguesas, ikke det beste stedet å få båten ødelagt i dårlig vær. Etter et
døgn i usikkerhet ombord ble de plukket opp av det norske fraktskipet
Belnor. Dere som er i havn kan lese om episoden på deres egen
hjemmeside,
www.svsailabout.no 

En litt bedre nyhet for oss som skal ut og krysse Atlanterhavet er at Arnolf, Bavariaen
som var med i ARC med to eldre franskmenn, og som ble forlatt midt i
Atlanteren 10. desember, dukket opp utenfor Anguilla 2. mars i god stand, dog fremdeles
uten ror. Tre dager senere, samme sted, ankom enda en båt uten ror og besetning som også
hadde blitt forlatt midt på Atlanterhavet. Båtene tåler tydeligvis mer enn besetningen.
 
I dag reiser vi fra Puerto Rico mot Azorene. Dette blir en lang havseilas og den etappen som kan ventes å by på mest variasjoner i forholdene. Rett luftlinje er 2290 nm, mens en normal seilerrute er på ca 3000 nm. Det er nemlig vanlig å gå i en stor bue nordover for å få vestlige vinder som vil bringe seilfartøy raskere fremover. Vi har beregnet en fartstid på mellom 16 og 25 døgn, avhengig av vindforhold og rutevalg.
 
Vi vil ha daglige oppdateringer av loggen mens vi er på havet, men da disse normalt vil være uten bilder tar vi en liten presentasjon av siste tids begivenheter:
 
 
 
Sommerværet har kommet til Karibien. Dvs. litt varmere vær og mye mindre vind. Derfor har vi hatt mange stille netter og det er utrolig deilig, nesten som en norsk sommerkveld. Mindre vind har gitt rolig seilas rundt Puerto Rico, som vi nå har rundet.
 
 
 
Det har vært mye bading i det lunkne vannet. Det er langgrunt, derfor ankrer vi ofte langt fra land, men bak beskyttende rev som ofte er bevokst med mangrove.
 
 
 
Mathias og Martin fikk en drømmedag på en golfbane som overgår det meste. Egentlig trodde vi de bare var ute etter å kjøre golfbil, men de spilte 18 + 27 hull før de avsluttet med en time med en pro.
 
 
 
Like før vi rundet vestsiden av øya fikk vi besøk av en sjelden spretten flokk med delfiner. Det er ikke lett å ta bilder av delfiner som leker rundt båten, men Mathias tok en artig filmsnutt, og den er lagt ut under bilder, med mindre han heller har prioritert å laste ned en ny film siste kvelden på land.
 
 
 
Tur i dyreparken med ungdommene i Capella. Elefant i bakgrunnen og ungdommene i forgrunnen.
 
 
 
 
 
Vi runder Punta Higuero, øyas og vårt vestligste punkt på denne reisen.
 
 
Vi bruker mye tid på å studere været og her er et varsel utstedt 4. mai med forventet værbilde i dag. Puerto Rico ligger nederst i bildet mellom 70W og 60W. Bermuda ligger rett nord for oss og rett øst av det kraftige lavtrykket utenfor kysten av USA. Dette forklarer hvorfor vi ikke har reist mot Bermuda, og vi gidder ikke vente lenger på at været der oppe skal stabilisere seg. Forøvrig har vi en mistanke om at Bermuda er oppskrytt.
 
 
 
Vi seiler inn i havnen i San Juan, en skikkelig stor havn og by. Begge deler er vesentlig større enn Oslo. Egentlig det optimale stedet å reise fra, for det er så ubehagelig ombord her vi nå ligger at vi lengter noe skikkelig etter å komme ut på havet. Det er stille i luften og det er rundt 35 C i sovekabinene ombord. I tillegg er båten full av mygg. Da vi våknet første morgen i havnen var taket ombord dekket av feite mygg, og de var blitt betydelig feitere i løpet av natten. Lakenet i forpiggen, der de voksne ligger, var helt tilsølt av blod. Det er tydelig at vi har ligget i hjel en rekke mygg så blodet har sprutet. Nå ser det ut som alle ombord har tatt full kroppstatovering - med blindeskrift. 
 
 
 
 
Nå starter turen over Atlanterhavet og det vil sannsynligvis i tid bli vår lengste etappe på åpent hav. På havet ser det slik ut som bildet viser. Jorden er rund. Veldig mye rundere på havet enn på land. Derfor var det ikke så rart at Columbus trodde han hadde seilt helt rundt til India, selv om han kun var kommet til Vest Indien. I tillegg møtte han jo indianere, så det var ikke rart han ble forvirret. Og nå har vi tenkt å seile tilnærmet samme rute som Columbus seilte tilbake til Europa i Januar 1493. Han fikk imidlertid en svært strevsom tur hjemover og besetningene på Pinta og Nina trodde de ble straffet av Gud for å ha seilt lenger enn til verdens ende - slik den var definert av kirken. Da kirken har revurdert sitt syn på den saken, håper vi på en langt enklere tur over havet.