Posisjons rapport Sailabout 11. mai

Sailabout.no
Fri 11 May 2007 14:03
Date: 11. Mai 2007 12:00 UTC
Lat: 22:28.65N Lon: 61:30.78W
Kurs: 65 grader, 6,5 kn
Vind 135 grader, 14 kn
Trykk 1017
Skyer: Kumulusskyer - store, noen squalls og delvis blå himmel
Temperatur: 28 C i luften og 27 C i vannet
Utseilt distanse siste døgn: 118 nm (142 nm forrige døgn)

Et slitsomt døgn med mye squalls og større nedbørsbyger som ga oss vind fra alle mulige retninger. Frem til middnatt hadde vi knapt nærmet oss målet og
det var skikkelig frustrerende forhold. Værmeldingen sa 10 - 15 kn vind fra sydøst - det var det eneste vi ikke fikk. Det hadde i flere timer vært nordøstlig vind som skiftet mellom 3 og 25 kn og stadige byger. Kl. 2100 lokal tid var det så frustrerende forhold at jeg (HF) gikk og la meg. Nina og Mathias fikk jobben med å få fart i båten og det klarte de omsider. Fra middnatt ble det fin og stabil vind fra sydøst som har gitt oss mellom 6 og 7 SOG rett mot Azorene. Nå er det ikke lenge til vi er fremme - kun 1947 nm igjen.
 
Vi har laget en vaktliste slik at alle skifter på å stå til rors, dvs. stå utkikk for båten styres først og fremst av autopiloten. Om natten er det ikke så mye å holde utkikk etter for det er helt svart rundt oss. Vi følger derfor med på instrumenter og radaren gir et godt bilde på hva som skjer rundt oss mht byger og skipstrafikk. Båten seiler på autopilot som normalt er stilt inn etter vindvinkel. Når vinden dreier svinger båten etter. Slik slipper vi å endre seilføringen så ofte. Problemet er om vinden dreier 180 grader uten at det blir oppdaget. Da seiler vi plutselig feil vei. Ikke særlig populært. De lengste vaktene er på tre timer og også Madeleine har et par timer med faste vakter. Mathias har imidlertid delvis boikottet opplegget. Når han går på sin nattevakt vekker han ikke neste vakt slik at han sitter vakt hele natten. Synes sikkert det er deilig å få båten for seg selv og slippe mas fra slitsomme foreldre. Og så regner han med å kunne sove så lenge han vil om dagen, men det blir det slutt på nå. Alle må ta sine vakter. Litt orden må det være.