Posisjons rapport Sailabout 18. mai

Sailabout.no
Sat 19 May 2007 15:07
Date: 19. Mai 2007 12:00 UTC
Lat: 29:20.75N Lon: 43:58.92W
Kurs: 10 grader, 5,9 kn SOG
Vind 95 grader, 25 kn
Trykk 1027
Skyer: Blå himmel og sol. Noen spredte kumulusskyer
Temperatur: 25 C i luften og 24 C i vannet
Bølger: 3-5 meter
Utseilt distanse siste 24 timer: 126 nm i luftlinje
Distanse til Horta: 935 nm
 
Med vind opp i 30 kn (stiv kuling) blir det mye sjø og svak fremdrift mot Azorene, så nå har vi nettopp lagt om kursen så vi går praktisk talt rett nord, mot stillebeltet. Så henter vi oss inn der før vi går øst mot Azorene. I stillebeltet treffer vi kanskje Meadow, en First 47,7 fra Bergen, som brakk masten 300 nm nordvest av der vi er nå for to dager siden. 
 
Med grov sjø rett inn fra siden blir det litt av en huskestue ombord. Vi seiler med tre rev i storseilet (det har vi aldri gjort før) og kun en liten del av genuaen. Utfordringen når vi har så lite storseil er at vi må ha mer forseil for å få fart gjennom bølgene. Rullegenuaen står imidlertid ikke særlig bra når den er mye rullet inn. Det som blir igjen får da en stor bus og det er det motsatte av hva vi ønsker i mye vind. Da ønsker vi et flatt seil for å få minst mulig krengning. 
 
"Hva om vi setter stormfokk isteden?"  foreslo Nina i natt. Vi kan jo ikke sette stormfokk i kuling. Hva skal vi da sette om det blir storm? Uansett, om vi skal sette stormfokken må vi frem på dekk og feste den på innerstaget. Jeg går i alle fall ikke frem der nå. Dekket er mer under enn over vann. Skal vi sette stormfokk får vi vente til det løyer. På den annen side, hvis vi ikke klarer å heise stormfokka nå, hva er den da god for? Skal stormfokka opp må noen frem på dekk og sette den, og han er det på tide å vekke nå.
 
Ellers alt vel ombord,
 
Sailabout