46:22N 11:30W

Arvi
Sat 29 Jun 2019 09:47
Do you remember the day we were on collision course with the Portuguese fishing boat? How long is your net... "ooooh mucho mucho mucho". Last night we had a similar, slightly more proffessional meeting. The only boat we have seen on AIS yesterday, just after sundown, was on our collision course, I mean on his collision course. He was coming towards us at about 90 degrees from the NW and 3nm away from us when he called on VHF: "You are on my collision course, we are in operations." That was it. Luckily I had already seen that this boat looked like 2 boats on AIS and that the type of the boat was TUG. I was very cool and professional in my answer: "I will alter my course and pass behind the stern of the cargo." and wished him a safe journey. That was it, we took some pictures.
It doesn't look like the traffic zone yet but with this meeting I think we are getting there.
At this moment 4.30am 29/6, we have about 12kts of SSE wind and are heading NE about 44degr. In the next 24h we hope to continue in that direction till about 48degrNand10degrW. (I have to write it like that or I get this as a mark on the chart) After that the course will be more E. We still haven't decided if we will have a stop in Falmouth, we also feel like going straight home but we might stop in Alderney instead, that is more on a straight line home and is easier to reach if the wind should turn N. We don't know yet because Tue is new moon and that means about 5 kts current around the channel islands in the following days. It will depend on the wind, strenght and direction and how tired we are and could use some full nights of sleep.
 
 Joepie, 't was gisteren de laatste officiële schooldag en vandaag is't dus grote vakantie! Alvast een dikke proficiat aan mijn neefje die over mag naar het volgende schooljaar.
Sinds de allereerste wachten blijven we bij een 3uren op, 3uren af systeem. En de ene keer spring je uit je bed met het grootste gemak maar daarnet ging dat langs geen kanten. Wie staat immers verschillende keren per nacht op in de grote vakantie.
Afgelopen jaar hebben we nergens op de oceaan plastic zien drijven en gisteren zagen we uiteindelijk de eerste fles, een rode van Ketchup.
Het is opnieuw vrij vlak water met weinig wind. Easy sailing en dan is elke afleiding tijdens een oversteek een goede remedie om de moraal hoog te houden dus tanden poetsen, schotels wassen, broodje bakken, tanden poetsen, wassen, gezelschapsspelletjes spelen, tanden poetsen, lezen, muziek... vissen doen we al lang niet meer sinds een aantal meeuwen zo verlekkerd waren op ons aas (plastic squid) dat over het wateroppervlak gesleept werd. En het laatste wat je wilt meemaken is een boze meeuw aan je lijn.
Ondanks dat we nog enkele dagen te zeilen hebben voelt het einde van de reis nabij nu we het Europese continent naderen. Ooo, wat kijken we uit om na een jaar terug thuis te zijn.
Het meest kijk ik uit naar koffiekoeken 's weekends, frieten met biefstuk bij oma en opa, haardvuur in de winter, tv avond samen thuis, terug te gaan joggen, de boot terug shiny en tiptop maken in de winter maar vooral iedereen terug te zien.
Wat ga ik missen? Op nummer één zonder twijfel the cruising community. Wat een mooie mensen hebben we ontmoet, al die ontmoetingen en vriendschappen met al die nationaliteiten en maar blijven praten over dezelfde interesses, uren aan een stuk, allemaal gelijkgezinden, oprecht vriendelijk en zeer behulpzaam. Fantastisch!
Het meest zie ik op tegen de drukte en opnieuw door de agenda geleefd te worden. Er moet een evenwicht mogelijk zijn tussen de drukke Europese levenswijze en de Caribian way of life (het andere uiterste).