38:14N 36:12W

Arvi
Wed 22 May 2019 19:26
Today (22/5) we had sunshine all day with 18-20kts of wind, our course is 85 degrees to Flores, sailing at 150 degrees to the wind. We keep on making good progress with almost every day more than 150 nm sailed. During the night we slow down because the waves keep on throwing us around. After this crossing I am now experienced in comparing wave forecasts with reality. At first I thought they looked bigger, now I know they just are bigger. Also the wave direction is very important. Last night we changed direction and put the sails on port side before the wind changed but it made a big difference in stability of the boat, much better. We had put Steven, our windvane , as broad reach as possible to keep wind in the sails and as the wind turned Steven turned us into the right direction.
We hadn't seen any boats the last couple of days, and today we were squeezed between 2 big ships. One at 0.5nm, the other at 3nm. We have a third one right now at 4nm heading for the Azores aswell. This is a busy day!
 
De stemming is opperbest omdat we al land ruiken, we hebben nog 250nm te gaan en we denken dat we er al bijna zijn. We gaan goed vooruit en proberen Andrea, de subtropische storm vanuit de Bahama's, voor te blijven. Ondanks dat we de ganse dag vollenbak zon hebben gehad, is het toch koud genoeg om trui en zeilbroek aan te houden buiten.  We schatten in dat onze ETA in de loop van vrijdag zal zijn.
Met Andrea op onze hielen moeten we wel nog 2 dagen (en nachten) waakzaam zijn voor onweer uit het westen, s' nachts gaat er toch weer een extra reef in, dan gaan we iets trager maar ook zachter over en door de golven.
Op deze oversteek hebben we al de grootste deining gezien, ongeveer 24u lang, over grote bergen en door diepe dalen. We schatten dat ze zo hoog waren of ons huis, en nee, we wonen niet in een bungalow! Maar na die golven lijkt het nu wel mee te vallen Smile emoticon
Sinds gisteren moeten we elke dag stroom draaien met de motor. De bouten die we vervangen van de duogen, blijven los trillen en verdwijnen in de oceaan, de reden is overdreven slijtage van de gaten waar de bouten in "passen". Iets waar we op de Azoren een oplossing voor zullen moeten vinden, ter voorbereiding van onze volgende oversteek.