28:19N 64:22W

Arvi
Tue 30 Apr 2019 19:54
What day is it today?
We have been sailing the last night and today with the gale jib and 2 reefs in the mainsail. That way the wind was Ok but going close haule with a little bigger waves than those we had the first couple of days was enough to keep us awake when we should be sleeping. It was like a rollercoaster in our bed.
The wind is already calming down a bit and the boat isn't bouncing into the waves that much any more, so we are just fine.
 
The first things already stopped wordking, our VHF speaker won't work any more. The inbox of our sat phone is completely full and it crashes each time we go to inbox. We will try to write down all the phone numbers that are in it and then reset the whole thing. Fortunatly we could read all the weather messages we got from our Finnish friends, it saved us a lot on downloading grib files. We see a future as weather router.
 
We hebben nog 245Nm voor de boeg. Vandaag zijn we een beetje moe, de combinatie van weinig geslapen de afgelopen nacht, 10 knopen meer wind en vooral zo van die golven die de boot eerst in de lucht katapulteren en dan op de volgende golf doen stoppen. Woensdagavond zal de wind wegvallen dus we zullen nog zien hoe het laatste stuk gaat, we krijgen eerst nog veel windvlagen. Doet de Bermuda driehoek zijn naam eer aan?
 
Mijn beste vriend het sargasso wier is ook nog van de partij. Nog wel niet de mortor nodig gehad om stroom te draaien tot nu toe.
Papa heeft nu ook het plezier van de e-reader gevonden, de strijd om wie er mag lezen is begonnen.
In de kajuit van de kinderen liggen we iets rustiger dus overdag liggen wij daar, elk om beurt uiteraard. De kinderen in 1 kajuit samen lukt ook niet dan rollen ze op elkaar, dat zou ook wat geven.
Steven is en blijft de max, jaja alle twee, de windvaan en de echte. Soms heeft het wel voordeel van niet oip koers maar op windangle te varen, tijdens de squalls loeft hij vanzelf op of valt hij af... We varen ongeveer 45° app wind, scherper is echt niet te verdragen in de boot, dus dit is dan ook de meest aan de windse koers doe we kunnen.
 
Tot de volgende keer.