42:58N 14:41W

Arvi
Thu 27 Jun 2019 17:06
Finally we are heading north. After days of sailing only East. Just opposite of what the pilotbook writes. We have to admit that we had to motorsail through the low last night, we picked up southerly wind this morning faster than expected and a little bit more than expected. We used the genacker all morning and made good progress. The wind increased and we changed to a poled out foresail on the other side of the main. At this moment we're a bit dissapointed that the wind dropped again, we thought we were set for the next 48h. But the wind will come. We hope to get to the lat of 47degrees or as north as possible before the wind turns and have set a heading of 25degrees.
It is strange though: the swell comes from the north against us, wind waves from behind. I can see us drifting towards east with the current pushing us aside, we stear app. 15 degrees more west than our actual course... We have to get used to currents again.
 
De kids profiteren er volop van dat de boot niet te schuin hangt, de lego en de playmobiel zijn populair vandaag. Afgelopen nacht hebben ze in kamp "noord" oftewel onze kajuit mogen slapen. De zak van de spinacker tussen hen in zodat ze niet op elkaar rollen en dan hebben ze geen last van de draaiende motor. Wij zelf krijgen dan het beste plekje in de "living"met alles onder de tafel gepropt zodat we er niet kunnen uit rollen. Wel met oordopjes anders slaap je niet van het lawaai. Een ganse reorganisatie maar wel eens een leuke afwisseling. Voor volgende nacht ieder terug op zijn eigen plek.
We begonnen er al rekening mee te houden (met plan B) dat we in A Coruna zouden landen maar met de (voorlopige) zuidenwind maken we weer vooruitgang in de goede richting. Misschien wordt het plan C, Brest, of halen we alsnog plan A, Fallmouth. Zo kunnen we nog doorgaan tot plan Z, rechtstreeks naar huis. We will see...