35:42N 47:31W

Arvi
Sat 18 May 2019 21:16
Half way there!
This morning 18/5 when we got the weatherforecast, I tought "O no thunder for this evening and exactly where we will be." Then the wind dropped to 4-5 kts and we only made 2-3 kts of speed, so we are not there yet. What a difference with the days before! Today we also had a light sun, shining through the clouds. It was relaxing and good enough to dry all the wet sailing gear.We did a rigging check and found 1 missing spitpen, wich we replaced.  Now we have 9 kts of wind from WSW, we are sailing the genacker again and make almost 5 kts of speed, as broad reach as possible at about 80° ENE.  For the night we take down the genacker and hopefully the foresail keeps us going. The mainsail makes too much noise with this light wind.
 
Steven is back! Op het juiste moment een sms, moet je kunnen. We zagen het op dat moment niet goed zitten om aan de nachtwachten te beginnen. Alles koud en nat en buiten regen, regen en nog eens regen. Het was het evenement van de dag. 
We hebben er iets op gevonden, we hebben onze wachten binnen gedaan, alle luiken dicht en om de 10 à 15 minuten even het hoofd buiten steken of er geen andere boten op de AIS te zien waren. De rest konden we allemaal volgen binnen: de koers op Navionics en de wind display, met sterkte en richting, op de plotter. Af en toe eens switchen naar radar (als het efkens ne keer niet regende) om te zien of er geen andere boten waren. We hebben wel het geluk gehad dat de wind uit dezelfde richting bleef komen en dus moesten we niet naar buiten om de windvaan bij te stellen. We waren volledig gereefd en hadden zo een 23 kts maar in diezelfde setting hadden we daarvoor nog 33 kts met gusts tot 40, dus van windsterkte wisten we dat we goed zaten...
Gisteren hebben we een uurtje de verwarming aan gezet. Het was de bedoeling om alles dat klam was, droog te krijgen. Wij begonnen te puffen maar droger werd het binnen niet. We konden niets open zetten, het was aan het gieten. 
Vandaag hadden we een zonnetje, een beetje een waterzon die door de wolken scheen maar het was wel lekker warm buiten, dus terug in short en T-shirt. Al ons zeilkledij is terug droog en ook alle handdoeken en... die nat waren. Alle raamjes hebben een hele dag open gestaan om de wakte er terug uit te krijgen en dat is redelijk goed gelukt.
We merken ook dat de boot aan de buitenzijde een goeie douche heeft gekregen, al het zout is/ was eraf.
Vandaag gingen we niet snel maar het was zaaaaalig, we hebben ons allemaal in de kuip een lekkere douche genomen MET warm water.
En net als er een hele school dolfijnen aan het kijken was terwijl er 4 blootjes aan het douchen waren.
Nog dit: onze duogen doet het goed, gisteren waren we verlost van het zeewier, maar mijn hoop dat dat definitief was, was ijdel. Wel steeds meer Portugese oorlogsschepen. Als we nog een Atlantisch duikske willen pakken gaan we toch goed moeten opletten... dan liever geen duikske!