39:03N 32:01W

Arvi
Fri 24 May 2019 11:20
At this moment (24/5 03.00UTC) we have 45 nm to go to Flores. By the time I send this we will have arrived. We will all be very happy to reach this destination. We have high expectations of the Azores and this crossing wasn't an easy leg. As Satu said, we are now in another level of sailing. And I think she's right, all the previous experiences were neccessary to be able to do this one. We had help and support through the text messages we received and that is much appreciated.
 
De laatste loodjes,... Ik was mij net aan het bedenken dat we volgende nacht een ganse nacht aan 1 stuk mogen slapen, zonder het lawaai van opbotsende golven tegen de zijkant van de romp, zonder dat de potten en de pannen in de kast heen en weer schuiven. Maar nog beter, we gaan sokken uit de kast kunnen halen zonder dat alles erbij de volgende golf uit vliegt, net als de kommetjes voor de ontbijtgranen en de tassen voor de thee. We gaan terug recht kunnen staan in plaats van jezelf ergens tegen te blokkeren om niet naar de andere kant geslingerd te worden. Na 12 dagen op zee zijn dit de dingen waar je naar uit kijkt en ... een goeie warme douche! Hopelijk zijn we van de Caraïbische koude douches af. Ook kijken we uit naar het Portugees eten, we zijn al aan het hopen dat het eerste het beste restaurant vis op de BBQ in de aanbieding heeft "op Matoshinos' wijze".
 
Gisteren of was het eergisteren, zijn we een vissersboot tegen gekomen. We gingen ongeveer dezelfde snelheid en moesten elkaar kruisen. We konden er niet voor en wisten dat hij netten sleepte dus toen we op ongeveer 1 mijl van hem waren riepen we hem op om de weten hoe ver we achter hem moesten passeren. Dit was het leukste VHF gesprek tot nu toe. Aan de andere kant van de lijn was het: "no hablo ingles, hablo poco espagnol". Spaans, sh..., dat is lang geleden " quando..... fishing nets". Deze vraag werd begrepen en het antwoord was hilarisch " Ooooo mucho, mucho, mucho..." Dan een hele overstaanbare litanie in het Portugees met ergens een cijfer die we konden opvangen van honderden meters. Maar dan volgde: " No problems, no problems..." We zien hem van koers wijzigen waardoor we niet meer moesten kruisen. Schitterend! Ik dan maar in mijn beste Spaans "Muchas gracias y bon viagem" Wat onmiddellijk beantwoord werd met ook voor ons een goede reis te wensen. "Over and out" Hij maakte een grote 360° en vaarde achter ons zijn koers verder. Tot lang in de nacht konden we zijn licht volgen.
Behalve deze boot en die dag met die tankers zijn we eigenlijk weinig andere boten tegen gekomen. We waren de dag dat we vertrokken nochtans met verschillende andere zeilboten vertrokken, we konden er 2 zien in de verte voor ons en 2 die net vertrokken in de verte achter ons. Een Franse boot is zelfs 3 dagen in onze buurt blijven hangen, nu ja binnen de 8nm zichtsafstand. Op de derde dag hebben we een babbeltje geslaan over het weer dat er zat aan te komen. Ze hadden ons ook sneller zien varen met de assymetric en zeiden achteraf: 'Thank you for pushing us to use the spinakker' en daarna hebben we hem niet meer gezien. Hoe dan ook, je kan niet niet-racen wanneer 2boten in dezelfde richting varen. Iedereen wil zich toch altijd eens meten met die buur. Waarschijnlijk komen we die op de Azoren wel ergens terug tegen, zoals ook onze vrienden die een dag of 5 eerder zijn vertrokken. Ook van hen kregen we af en toe een sms met hun positie en vaaromstandigheden. Het SSB radionet van ARC Europe konden we niet ontvangen, wij gingen te snel vooruit en zij hadden de eerste dagen geen wind waardoor de afstand te groot werd. Het laatst wat we enkele dagen geleden nog hoorden was dat ze in de oceaan gezwommen hadden wegens no wind. We kijken ook  uit naar andere zeilboten die we kennen die tegelijkertijd met de ARC Europe zijn vertrokken. Gertha5 is afgelopen woensdag vetrokken vanuit de Azoren naar England. Die ontmoeten we daar misschien nog.
Tijdens een van de seminaries in Las Palmas leerden we van 'Jerry the rigger' om elke dag een korte riggingcheck te doen en dat heeft opnieuw zijn vruchten afgeworpen tijdens  deze etappe. Naast de ontbrekende borgpen van de bovenste kabel van de railing enkele dagen terug, vonden we gisteren een te vervangen splitpen voor de koppeling tussen giek en mast. Wat zijn we blij de ARC+ beleefd te hebben, zoveel geleerd, zoveel ontmoetingen en zoveel leute.
Ondertussen is het wissel van de wacht en nog 23nm to go en nog steeds geen land in zicht (bewolkt). De ETA staat al enkele dagen op 24/05 's morgens. Een pagina op de plotter die de kinderen geregeld oproepen want zij zijn er klaar mee en willen eindelijk land te zien krijgen maar zijn aangenaam verbaasd dat we van Bermuda naar Azoren in net iets minder dan 12 dagen afleggen en dit zonder te motoren. Enkel om elektriciteit op te wekken (without propulsion) want de hydrogen zal wat liefde moeten krijgen in de Azoren om weer voldoende elektriciteit op te wekken. Mijn todo lijstje ligt al klaar. Allemaal kleine noodzakelijke prutsen die al gauw  wat tijd in beslag nemen.
Anyway, Azores here we come met een snelheid van 7kn (over water) en af en toe een spray over deck. Hopelijk met een escorte van een koppel walvissen...
8h15 UTC Land in zicht op 8nm...YES!