Piraterna hör av sig ännu en gång.

Amoress2
Mats Gustafsson
Sun 16 May 2010 02:33
Hej igen,
 
Nej, vi är inga pirater och gudskelov har vi inte träffat på några heller... Det sker en del brott här och tyvärr även med dödlig utgång ibland. Många är mycket fattiga och ser sin chans att med våldets makter skaffa sig ett helt annat liv. Vi låser alltid alla luckor, där någon smal person skulle kunna komma in, när vi går och lägger oss. När vi lämnar båten är allt stängt, låst, larmat och på  kvällstid väldigt upplyst både inne i båten och uppe på däck. Mer kan vi inte göra...
 
Nu är vi på väg norrut igen och har lämnat de älskade Grenadinerna. En av alla vackra dagar tog vi vår dagliga tur ut på revet för att snorkla en stund. När vi sakta började samla ihop oss, gled vi sakta två och två genom varsin passage genom revet - tysta och utan rörelser förde strömmen oss mot sandbotten, där vår dinge låg förtöjd. Allt är så tyst, men man hör papegojfiskarnas gnagande på korallerna. De är så vackra att man aldrig tröttnar på att se på dem...De är lite skygga och kan vara svåra att se, men om man finner ett stim med "blue tang" (vackert blåfärgade, ganska stora, smala på bredden, klassiska korallrevsfiskar), så ser man alltid ett par papegojfiskar av något slag som följer dem. De tar skydd bakom den ridå att blå cirklar som de bildar. Men - PLÖTSLIGT!!!!!! - kommer en haj på ca 1,5 meter sakta simmande, utan att först upptäcka oss. Hajen blev helt överraskad och gjorde en tvärvändning när han såg oss. Imponerande, men mycket respektingivande... Man känner sig ganska så liten i dess sällskap och tanken huruvida den har större kamrater med sig far oundvikligen förbi! Hjärtat bultade lite snabbare efter konfrontationen - kan man lugnt påstå...
 
Vi stannade ännu en gång på Union Island för proviantering och för att fylla vattentankarna igen. Vi är riktigt duktiga på att hushålla med vårt vatten och kan på så vis stanna ute till havs ett par veckor i taget. Här har de bra internetuppkoppling, så det fick bli en hel del förplitelser också. Och några trevliga samtal med nära och kära via Skype. Det fanns dock inte så mycket att köpa på ön, men de har god tillgång på underbara frukter och grönsaker! Vi frossar denna tid på säsongen i stora mangofrukter - vilka läckerheter!!!
 
Det fick även bli en tur till en av våra favoriter - paradisviken Saltwhistle Bay på Mayreau! Här ligger vi stilla i vattenbrynet och bara - njuter!!! Därefter kör vi runt med dingen med en liten surfingbräda på släp i en tamp och Anton med ett brett leende på den skrikande "Fortare!!!"! Viken ligger helt i sjölä och det kan inte bli så mycket bättre förhållanden för simhopp och dykningar från båten än här...
 
Utcheckningen från Grenadinerna skedde från mysiga ön Bequia några dagar senare, och här träffade vi på ett svenskt trevligt par som vi mött tidigare på resan en gång för ett par månader sedan. Vi gick ut och åt en god middag tillsammans och skildes åt för ett bra tag framöver när det gäller båtlivet, men träffas troligen på Hemköp hemma, när de är hemma i Sverige under kortare avbrott av deras jorden runt segling... Jo, världen är bra liten - de bor nästgårds hemmavid! 
Bequia erbjuder en stor frukt- och grönsaksmarknad och vi frossar verkligen, så det var dags för påfyllning av vitaminförrådet igen! Och så mer internet och mer arbete...
Den blåsigaste och regnigaste segligen Amoress2 varit ute i på detta äventyr, hade vi just på seglingen upp till Bequia. Regndropparna var dock kallare mot huden än det vatten som sprutade på oss från havet...Regnkläder? Nej, inte alls - det behövs bara badkläder, då det är så varmt och man torkar snabbt!!!
 
Just nu är vi åter i Marigot Bay på ön Saint Lucia och badar på den lilla halvön, där vi svingar oss i lianer från palmerna och släpper taget när man är tillräckligt långt ut över vattenytan - och plums ner i havet! Vi är barnsligt förtjusta i lyxhotellets pool och nyttjar den maximalt. Törsten släcker vi i den bar som liggen i ena änden av poolen, där barstolarna är nersänkta i poolen, och just runt dem är det till och med bubbelpool... Vi simmar, leker och hoppar...
 
Om några dagar bär det av till Rodney Bay, som också ligger på Saint Lucia. Båten skall lyftas och underhållas, så det blir några dagars hårt arbete i hettan. Det var här säsongen startade och det blir här den slutar...Sedan blåser vindarna mot Europa!
 
 
Vi fortsätter bloggen under Atlantenöverfarten, men lite sporadiskt. Resan går därefter vidare från Biscayabukten och sakta norrut under sommaren.
 
 
Önskar alla en härlig vår och sommar!!!
 
Anne-Sophie & Mats
Wilma och Anton
S/Y Amoress2