Fruktstund!

Amoress2
Mats Gustafsson
Thu 18 Feb 2010 04:18
Ja, detta tema har vi naturligtvis varje dag, men denna dagen går till historien...

Sov lite dåligt inatt....vi följde med en regnskogsguide på en heldagstur upp i värsta djungeln på ön Dominica igår och han var OTROLIGT intressant. Han kunde nog väcka liv i de döda med sina kunskaper om vad växtriket kan bota. Vi drack kokosvatten, tuggade på diverse blad, blommor, bark, rötter, nötter och en hel massa vilt växande grapefrukter, apelsiner, tamariner (ungefär som clementiner), passionsfrukter, mangos, papayor, ananas, vattenmeloner. Vi röker naturligtvis inte och provrökte ej heller inget av dessa växtligheter som råkar växa här...han var en renlevnadsman, men att röka lite egenodlat eller dricka bakteriedödande och sedan sova i 2 dygn, det var ju helt naturligt...Han åt däremot bara fisk, kyckling, frukt, nötter och grönsaker. Många invånare sades bli mer än 100 år gamla -någon tant Elisabeth hade visst blivit 128 år gammal och mannen i rullstol vi vinkade till var 100 år, men frågan är vem som höll räkningen...

Och varför jag sov illa - jo, den boa constrictor som bor i ett ihåligt träd en bra bit ut i bushen -just där vi råkade vara!- var inte hemma när vår guide kollade - VAR var den då???!???!!???
Man kan drömma mardrömmar för mindre. Jag och en av mina tandsköterskor har en "deal" - jag bär ut spindlarna från kliniken och hon tar hand om ormarna - var var du nu då, Ann-Britt??? Guiden visade hur tjock dess kropp var genom att peka på en trädstam som var feeeet....Resten av drömmarna gick i grönt med fruktinslag!

Vi vandrde rakt ut i regnskogen! Här fanns det riktiga landbrabbor, alltså krabbor som springer lite varstans och med färgen karibisk orange. På ren svenska - illorange!!! Inte farligare än de vi har hemma, men lite felplacerade enligt vår smak...Barnen fick plocka med sig två kakaofrukter, ur vilka man framställer kakao och därefter de goda chokladkakor vi mumsar i oss därhemma. Om frukten klarar sig, så tar vi med ett exemplar av den mer omogna varianten och levererar till klassen för biologistudier och hemkunskapslektion. Vi karvade i kanelträdens bark, grävde upp ingefärans rötter, plockade citrongräs och timjan ute i det vilda, plockade blad från lagerbladsträden, samlade vackra frön för att kunna tillverka smycken och musikinstrument, tuggade på sockerrörsplantor och sög i oss den söta saften (inte undra på att alla har så dåliga tänder här!), plockade muskotnötter, hoppade så högt det gick för att nå de finaste frukterna, åt några av paegojornas favoritblommor, som innehåller massor av energi. Papegojorna har relativt stora kroppar i förhållande till sina korta vingar, och behöver då extra mycket energi för att kunna flyga en sträcka. Han påstod dessutom att papegojorna var så smarta, att de höll reda på vilken veckodag det var - åtminstone när det var helg, för då är de som arbetar på frukodlingarna lediga och de kan förse sig med vad de vill ur "fruktkorgen". Andra dagar skjuter arbetarna luftskott för att jaga bort de tjuvande papegojorna från fruktfälten...och det blir jobbigt för de små vingarna att flyga så snabbt!

Det finns två arter av papegojor här - jaco och sisserou, varav den förstnämnda är nationalfågel och pryder landets flagga. De är mycket vackra, men av förklarliga skäl folkskygga.

Tänk er att plocka ner solvarma och på träden färdigmognade frukter och bara mumsa i sig....solvarm, söt och saftig grapefrukt inmundigad i stora, stinna, filéade klyftor...saften rann ner längs armarna, men vad gör det - det var bara att ta en till och sedan följa den flinka guiden till ett svalt och skönt vattenfall! Några blommor från en röd hibiskus fick utgöra både tvål och schampo, men jag kan intyga att dessa blommor inte fungerade lika bra som balsam för håret - men vad vet en "rasta-gubbe" om hur man reder ut tovor i håret - ingenting!!! De glider ju bara runt med sina dreadlocks och behöver aldrig göra något åt eländet...

Enklt tips om ni blir förkylda i den vargavinter som nu råder i Sverige: koka te på lagerblad! Allra bäst med de torkade blad ni har tillgång till hemma i köket. Teet blir rött och sedan är det bara att dricka så mycket man orkar svettas, för det är just svettningen som skall framkallas och driva ut förkylningen! Lätt som en plätt och inga mer sjukskrivningar behövs.

Och så fick vi lära oss hur man egentligen öppnar en kokosnöt...Nu blir det ingen mer träningsvärk eller några fler hjärnskakningar inte...Så lätt var det - när man vet hur man gör, alltså!


Så var fruktstunden slut och jag tror vi avvaktar några dagar innan vi har mer biologi på skolschemat...både för eleverna och läraren ombord!


Må så gott!!!