Les Saintes

Amoress2
Mats Gustafsson
Mon 22 Feb 2010 04:23
Några rader från vår båt igen.

Vi seglade efter Dominica direkt till en ögrupp strax söder om franska Guadeloupe, som heter Iles Les Saintes och dessa öar har det mesta man kan tänka sig att önska.
De har till och med en liten - och då menar jag PYTTELITEN!!! - flygplats, men den hör till de saker vi inte önskar oss alls!
Nej, vi vill ha glass i stora last, underbara stränder och fina rev att snorkla på - och så har vi frossat i god pizza som omväxling! Och riktigt god sådan - så god att vi har ätit den flera gånger till och med! Glassen tillverkas av en kock som arbetat på det kungliga engelska hovet och den gick helt enkelt inte att motstå...vanille, chocolat och Smurf blev de mest populära i vår familj! Imorgon får vi ta en extra lång simtur, för att inte folk ska tro att man har en inbyggd flytväst innanför skinnet på magen...Man kan gudskelov bara beställa en enda kula, då man inte hinner äta upp mer än denna innan glassen smälter i värmen! Mats har provat, men han hann inte och då skall ni veta att han är en snabb glassätare!

Idag snorklade vi utanför en liten udde, som direkt översatt från franskan heter Sockerbullen, och där hade det fallit ner en hel del "socker" i havet. En drös av söta fiskar hade bosatt sig i det salta vattnet kring dessa "sockerstenar" och förgyllde vår dag! Vi dök ner för att komma så nära en stor papegojfisk som möjligt, och att se alla vackra färger och mönster i detalj. Han ville dock inte ha sällskap... Hur vi vet attt det var en hane -jo, de har de vackraste färgerna och blir betydligt större än honorna. De största blir så kallade "supermales" och det finns det ju inom andra djurarter också....Dessa kan bli 120cm långa! Fantastiska!!!De gnager alger och polyper från koraller och stora stenar, som sedan förvandlas till fin sand av deras näbbar. Tänder har växt samman och bildat en papegojliknnde näbb och kraftiga benutväxter sitter längre ner i strupen, som mal ner det hårda materialet. På natten bildar de en skyddande slemsäck runt sig mot eventuella inkräktare.

Här var det också boplats för unga bläckfiskar, de som på engelska kallas "squids" och är avlånga i formen, alltså inte de klassiska med 8 armar på en rund kropp. På ovansidan glittrar de av guldstänk över en vacker grundfärg i gulbrun eller blågrön ton om man ser dem från samma håll som solstrålarna kommer ifrån. De viftar hastigt med volangliknande fenor på halva kroppen för att komma dit de vill, men håller sig väl till sitt stim. Deras ögon är stora och blå.

Vissa delar av korallerna vi ser är helt döda och inte så vackra, men det lever ändock en massa underbara fiskar där. I området kring Iles Les Saintes har vi sett betydligt mer levande växter och därmed lever havet upp till den bild man föreställt sig att se med alla vackra färger på koraller, anemoner och allt vad det nu heter! Det finns en underbar korall, som ser ut som en stor, fläktande solfjäder, har formen av ett elefantöra och har en vacker lila färg. Den bara sitter där, viftar fram och tillbaka och följer helt srämmar och rörelser i vattnet. Så rogivande!

Vi snorklar alltid med våra våtdräkter på. De har en perfekt slimmad passform med korta ärmar och ben. De skyddar oss mot solens skarpa strålar och dessutom mot den nedkylning av kroppen som trots allt blir efter en relativt kort stund. Vattemtemperaturen ligger på 27-28 grader Celcius och våra kroppar på 37 grader, så efter ett tag fryser man och tappar lusten att fortsätta att snorkla.

Imorgon bär det av mot huvudön Guadeloupe. Dags att fylla på färskvatten och se något nytt!

Vulkanen på ön Montserrat har lugnat ner sig helt och hållet. Vår båt är äntligen ren från vulkansand och aska! Vi kommer dock inte att besöka Montserrat...

Tiden rullar på i hög hastighet och vi vill hinna se så mycket som möjligt!!! Man kan inte se allt och det är ofta svårt att välja var vi skall ankra...Större bekymmer än så har vi dock inte!


Alla ombord på Amoress2 hälsar så gott till er som orkar hänga med oss på bloggen!