Dominica

Amoress2
Mats Gustafsson
Mon 15 Feb 2010 16:53
Rullerirull---oj, oj, så mycket svall det går! KOommer svall från syd och väller in i de ankringsvikar vi ligger i och det är inte helt lätt att gå iland med dingen -mycket sor risk för kapsejsning... Vågorna bryter när de kommer in på grunt vatten och om man inte hinner undan en brytande våg - då blir allt och alla som i gummibåten dränkta som katter!

Vi kom till södra Dominica - Roseau=huvudstaden - men det var för djupt att lägga i ankaret, så vi fick mot vår princip lägga oss vid en boj, som vi då inte har en aning om hur bra eller dålig den är.... När vi lägger i vårt eget ankare, vet vi att alla saker är i gott skick och vi backar ganska hårt med motorn, för att kolla att ankaret fäst ordentligt. Oftast tar några av oss en efterlängtad simtur med snorkel och cyklop för att visuellt inspektera att ankaret borrat ner sig i botten. Det brukar nästan vara en fight om vem som skall hinna i först och få det avsvalkande uppdraget - de som inte hinner med, får plocka ordning på alla tampar och elände som vi använt under seglingen - och därefter bada!
I Roseau stupar bergen rakt ner i havet och bara 50 meter från land, så är det mer än 20 meter djupt. Vi fick efter ett par timmar se vår grannbåt i relativt snabb fart driva mot land. De satt fortfarande fast i sin fina boj, men tampen ner till bojsänket hade genom åren gnagts av och nu gick den sista tråden av... Det tog en stund innan de ens förstod vad som hänt, varför de båtar de nyss hade haft runt sig hade flyttat på sig. De låg ju vid sin boj...Den natten sov vi inte långa stunder. Vi tittade upp för att se om vi flyttat oss stup i kvarten! det rullade dessutom så mycket, att det var svårt att hålla sig kvar i sängen.

Vinden har flera gånger kommit från väst, vilket är helt onormalt och det gjorde den naturligtvis även på olycksnatten. Om vinden blåser som normalt, så driver man ju bara ut till havs tills man vaknar, men nu var det bara fråga om några minuter innan man skulle kunna bli strandsatt i dubbel bemärkelse...
Kl. 05.10 gick vi upp, då vi denna gång väcktes av enormt hög lokal musik , det typiska, lite stressade, monotona dunket - idag var det dags för karneval i denna staden, och det gäller att starta i god tid! Nu verkade askan från vulkanen upphört att komma, så vi passade på att tvätta av båten utvändigt med saltvatten som vi hinkade upp ur havet. Vi släppte med glädje loss oss från bojen!

En fantastiskt pampig segling till norra Dominica följde därefter. Vi kunde tack var djupet gå nära land och se otroligt mycket! Ön har dessutom 7 aktiva vulkaner som såg otroligt vackra u i morgonljuset. Går att fotografera, men att inte få med den storslagenhet man känner...

Vi stannade i Portsmouth och lade i vårt ankare! Skönt!!! Ett par från USA berättade att de nattseglat och plötsligt få se floder av orangeröd lava välla ut från toppen av vulkanen på ön Montserrat! En fantastiskt syn, men dock skrämmade för dem, då de inte alls visste vilka följderna kunde bli. Det enda som nände dem, var att deras båt blev täckt av aska - tjock som snö...
Ankaret borrade ner sig bra och vi hängde med en boatboy som heter Andrew på en tur upp i en av de 365 floder som finns på Dominica. Indian River är dock den enda som är djup nog att ta sig upp längs. Det är förbjudet att köra med motorer i floden och det hade dessutom förstört hela den naturupplevelsen - stillhet, tystnad, träd, buskar, blommor, massor av olika fåglar och en enormt stor orm som bodde i ett ihåligt träd. Han stakade oss in med fören så nära trädet, att det kändes som ormen hängde över oss. Dess kropp var tjock som en normalbyggd mans överarm, huvudet betydligt mindre, men vi vet ju att gapet han bli mycket större... Han sa att den bara äter möss och mindre djur, men han har ju inte direkt någon högre utbildning att skryta med...Det var väldigt spännande och en häftig upplevelse för oss alla! Kul att ormen var hemma när vi kom och hälsade på! Andrew tog med oss så långt upp i floden att det inte gick att föra fram båten längre. Inne i bushen fanns det vildsvin leguaner och ödlor. Här växte det mangoträd, guavaträd och naturligtvis kokospalmer. Många blommande buskar ochträd, som flitigt besöktes av pyttesmå kolibri och andra fåglar som ville åt dess nektar. Mangrove-träden och buskarna har sina rötter långt ut i vattnet. Några av träden uppges att var8-900 år gamla! Vissa dela av Pirates of the Caribbean har spelatsi n här, och jag som trodde att det var konstgjorda kulisser - inte att det fanns i verkligheten!

På kvällen anordnades ett beach-party för några av båtarna soom låg ankrade i bukten. Vi åt så mycket vi orkade av grillad tonfisk och kycklilng, massor av grönsaker och ris. En och annan Rhum-punch slank ner, men med mycket färskpressad juice från de närbelägna fruktträden!

Idag är det karneval i denna staden...

Ha det gott!!!!!