Vi seglar vidare runt Antigua

Amoress2
Mats Gustafsson
Wed 10 Mar 2010 16:14
Det blev ytterligare några dagar i English Harbour, med koppling till ström och vatten i marinan. Skönt att få duscha ordentligt, tvätta av allt salt på båten, tvätta kläder och fylla vattentankarna. Nu fanns det vatten på ön igen! Men - det fanns ett par miljarder utsvultna honmyggor också....Vi är inte alls vana deras gift, så de kliar enormt mycket! På med antimyggmedel i mängder och vi införskaffade diverse vätskor man kopplar in i elkontakten och radarljud som skrämmer iväg dem. Det fungerade hyfsat iallafall.

Här träffade Wilma en tjej från Holland. Hon talar bra engelska då hennes pappa är från Canada. Blev två dagar med enbart engelska på skolschemat för Wilma! De hittade på massor av roliga och upptäckande sysslor, och bättre sätt att träna engelska på kan man knappast komma på! Wilma var helnöjd med detta skolarbete. De letade upp kärrnor och frön från diverse olika frukter, plockade snäckor på den härliga stranden och använde sedan allt detta till att designa och tillverka fina smycken. Experimentlådan plockades sedan fram - de byggde telefoner och lampor, klurade ut hur magnetiska fält kan fås fram med hjälp av olika material, studerade magnetiska polarisationer etc. Två tjejer med samma intressen och stor nyfikenhet! De träffas säkert snart igen, då vi har samma planerade rutt norrut.

Vi kastade loss och gick österut längs sydkusten. Vi styrde in mellan ett stort rev och fastland. Plötsligt slirade bromsen på fiskespöt, vi bromsade ner farten på båten medan linan löpte ut och vevade långsamt in vårt första fisk! Under entusiastiska rop från de båda barnen, fick vi ombord vår allra första fisk på resan. En tonfisk avden något mindre sorten, men den levde alldeles för nära revet för att vi skulle våga äta den. Fiskar som lever nära rev och livnär sig på en del giftiga korallfiskar, kan ackumulera giftet i sig och om vi äter dem, blir vi mycket sjuka och kan till och med dö...vem vågar chansa...Vi pillade med kirurgisk precision ut kroken ur dess mun (rätt område för en av besättningen!), alla klappade farväl och Anton fick den stora äran att försiktigt sjösätta fisken igen. Den simmade galdeligen, men med hjärtat i halsgropen, direkt tillbaka mot revet igen!
Alla var glada och humöret på topp! Anton hade ett starkt önskemål om att vi skulle stanna vid revet en stund, för det var så otroligt vackert. Vi höll med, droppade ankaret och avnjöt vår lunch i en helt fantasisk miljö - bakom ett långt rev, som bröt alla stora vågor och svall från syd-sydost. Vi låg helt perfekt! Det enda som störde var en hel massa maneter (!) och det har vi inte stött på tidigare. Då vi inte kunde ta reda på om de var farliga eller ej, avstod vi den stora lockelsen att snorkla på revet. Vi var mer än nöjda ändå!

Sydvästra udden rundades och vi satte mer segel. Farten ökade...Nu rusade linan ut igen! Det var lite mer drag i linan denna gång och spöt stod i en båge. Nu tog det lite tid att få ner seglen för att bromsa farten och jag var lite för angelägen om att veva in linan, så den stora fisken hade lyckan på sin sida och blev inte middagsmat hos oss iallafall...Så är det med fiske - båda skall ha en chans! Det har min pappa alltid sagt och han var en riktig storfiskare...

Vi seglade nära kusten i grunt och turkosfärgat vatten. Såg massor av riktigt stora sköldpaddor och var lyckliga ändå! Vårt mål var Jolly Harbour, där vi skulle ankra, men det var lite för grunt och vi hade inte lust att jaga myggor en natt till i en marina... Vi gick runt en halvö och ankrade i en bukt med oemotståndligt turkost vatten - det var bara att hoppa i och jag överdriver inte om att temperaturen var 30 grader Celcius! Skööööööööönt!!!!

Ett nordvästligt svall stör oss endel på ankringsplatserna på västra sidan av Antigua, men vi fann ett par ställen nära den nordliga delen av vikarna, där svallet var lindrigare. Igår kväll var havet som nystruket innanför Five Islands och det kändes som om vi låg i en insjö. Vi simmade runt båten, hoppade, lekte, plaskade och njöt! Det blev mumsiga hamburgare till middag! Passade bra efter den typ av aktiviteter...

Seglatsen går vidare norrut och vi väntar på att det nordliga svallet skall gå över mot ost, så vi kan tillbringa några dagar på nästa ö - paradisön Barbuda!!! Vi sticker nog dit imorgon, då vinden också skall vrida mot öster och vi kan ankra skyddat. Ön är endast 125 fot hög på den högsta punkten och i övrigt mycket låg. Perfekt ö att cykla på, vilket lokalbefolkningen lär göra. Ön är helt oexploaterad och vi längtar dit!!! Antigua har känts lite "död" och de lever på turismen, som i huvudsak utgörs av amerikaner, men det ekonomiska läget i USA verkar att ha påverkat mycket negativt... Hotellen står tomma och det är nästan inga charterbåtar ute. Stämningen på ön har varit si sådär...ingen verkar vilja göra något åt det heller! Arbetsslusten är lika med noll.


Vi hörs!
Hälsningar från oss alla!!!