Rodney Bay igen...

Amoress2
Mats Gustafsson
Fri 12 Feb 2010 18:47
Nu är ordinarie kaptenen tillbaka från kylan och färden gått vidare. Vi ligger nu vid foten av en vilande vulkan utanför St. Pierre på nordvästra Martinique. Vi stannade i Rodney Bay ett par dagar för att jobba lite på internet, som fungerade mycket bra där och speciellt nu när så få båtar var där... Då ARC avslutades var det lite längre väntetid för att ladda ner röntgenbilderna. Ankrade sedan upp i bukten utanför marinan en dag och skrubbade av den beväxtning som blivit efter att ha legat stilla i Marigot Bay så länge...och allt svart som kommer från alla dieselmotorernas utsläpp...Nu är Amoress2 ren och fin igen! Från det i alla fall...

På Martinique har vi sett valar(!), massor av sköldpaddor och återigen snorklat bland en massa vackra korallfiskar! Valar är sååååååååå häftiga att se - så stora, men ändå så graciösa i vattnet!!! Det är pampigt att se dem dyka ner och i vändningen göra ett viftande med den enorma stjärtfenan, men samtidigt lite skrämmande när de dyker ner under vattenytan, då man inte har en aning var de tar vägen... De är ju trots allt ibland större än vår båt, som är ca 15m lång, och det vore ju förargligt om de inte såg vår båt, när det är dags för dem att gå upp till vattenytan och blåsa ut och andas...men det händer nog bara i mardrömmen!

Idag vaknade vi tidigt, gick direkt upp och tog ett morgondopp från badplattformen i aktern och upptäckte därefter att hela båten var täckt av ett tunt stoft av någonting. Vi storstädade och gjorde allt fint både utomhus och inomhus, men undrade dock vem det var som slipade så att hela vår båt blev täckt - vi hade ju inte hört något. Det visade sig att det kom från ett vulkanutbrott som just nu pågår ca 130 sjömil norr om oss på ön Montserrat!!!!! På förra resan till Karibien, för 11 år sedan, hände precis samma sak, då vi var ungefär där vi nu är - vad gör vi för fel??!? Vi som tänkt att gå iland denna gången, men då blir det nog lite för varmt om tassarna!!! Vi försöker bevaka situationen, men planerar att gå vidare norrut till Domenica imorgon om allt verkar ok. Flygplatserna på öarna runtom är stängda tillsvidare, men hoppas att det snart lugnar ner sig. Vi avvaktar med att tvätta båten igen, då den såg likadan ut en halvtimme efter vi tvättade den första gången....Det är bara att sänka ambitionsnivån en aning...

Vi träffade ett mycket känt par inom seglarvärlden för några dagar sedan - Rolf Bjelke och Deborah Shapiro på s/y Northern Light. De är på väg hem till Sverige från Sydafrika, och kom efter 42 dygn fram till den vik vi låg ankrade i och längtade efter färsk mat! Den sista moroten hade dock ätits upp bara någon dag innan de kom till Martinique - undrar vad den var behandlad med??? Den smakade tydligen riktigt bra fortfarande...

Nu anropar Mats Anton på walkie-talkien, då han vill bli hämtad vid kajen med gummibåten, efter att ha checkat ut från Martinique. Anton tar nu gummibåten och hämtar sin pappa alldeles själv. Nästan varje ö är ett separat land, som man måste checka in och ut från... Många papper och mycket frågor...Mats höll på att inte bli insläppt på St. Lucia efter vistelsen i Sverige, då de ifrågasatte om han verkligen hade en båt här som väntade...så tokigt det skulle kunna bli! Bäst att skriva ordentliga papper till nästa gång!!!

Ha det så bra i - vågar man skriva det - kylan! Låter som ni ändock har en riktigt vacker vinter och det brukar ju vara det vi önskar.

Svettiga, klibbiga och salta kramar från besättningen på Amoress2