Vi lämnar Brittiska Jungfruöarna...

Amoress2
Mats Gustafsson
Mon 19 Apr 2010 16:59
Ja, beslutet är  fattat och vi seglade åter mot Leeward Islands och Saint Martin för att införskaffa lite nödvändiga saker till båten. Vi tyckte det blev för lång tid att spendera i BVI och längtade faktiskt tillbaka till den södra delen - Grenadinerna! Det är en lång färd åter, men vi skall försöka få till det, så vi kommer till de mer öde delarna av ökedjan i södra Windward Islands, och nu när de allra flesta långseglarna är på väg hem mot Europa, är det mycket glest mellan båtarna och priserna har dumpats på hummer och frukt! Just precis vad vi längtar efter att frossa i de sista veckorna på vår resa...
 
Vi ligger just nu och njuter i en bukt på den nordvästra sidan av St. Barth. En ö som på delar av 1700- och 1800-talet var i svensk besittning. Vi fick ön av fransmännen i utbyte av att den franska flottan hade fri tillgång till Göteborgs hamn. Vad vi fick i utbyte när fransmännen tog tillbaka ön, har jag inte funnit ut ännu... Under svensk ledning gjordes ön till ett skattefritt paradis och har så förblivit. Öns huvudstad frossar i lyx - märkesbutiker i flotta byggnader, gigantiska båtar och mycket ordning och reda. Gatorna på ön har fortfarande kvar de svenska namnen, men med tillägg av de franska namnen. Svenska fanan vajer stolt i hamnen - ser faktiskt lite konstigt ut! Den är liksom på fel ställe, i fel klimat, som barnen uttryckte det!
 
Ja, återigen dessa sköldpaddor som vi aldrig tröttnar på och många nya fiskarter att bekanta oss med. Vår mest annorlunda nyhet var att få beskåda en prickig örnrocka!Den är mörk med vita pricka och har en lång "svans" på ca 1,5m. Dess ansikte liknar en hunds, men den har en "underläpp" som sticker ut längre än nosen och finkammar botten på godsaker. Den var mycket  pampig, där den kom sakta glidande genom vattnet - så vacker och nästan lite overklig!
 
Vi har dessutom fått en ny båtgranne. Den bor mitt under båten! Det är en hajsugfisk. Denna är helt platt på ovansidan, och ser ut som ett skoavtryck uppifrån. Där har den sina sugmekanismer. Den suger fast sig med dessa på hajar och valar och äter parasiter från deras kroppar. Vilken symbios! Vi har nog inga  parasiter kvar på båten, då den inte lämnar oss en endaste minut, förutom när jag slänger lite matrester i havet...
 
Vi kommer att fortsätta söderut imorgon och avverkar så många distans som det går. Vi har denna period på året vinden mot oss och antar därmed en utmaning i form av grov sjö och mycket motvind, men vi hoppas att det är värt detta. Varför vi gick norrut "för tidigt"? Jo, vi hade ett planerat en regatta i BVI i mitten av mars och skulle vara där då. Tänkte ett tag på att forsätta till Kuba, men det har varit mycket hårda vindar från norr, men ett mycket högt svall, så vi väljer denna rutt istället. Skall bli mycket spännande att komma till våra favoritplatser en gång till och då det dessutom är lågsäsong.
 
Det har varit många farväl den senaste tiden...De flesta ger sig nu av hemåt, och även om vi inte seglat tillsammans med några andra båtar, så träffar man på dem lite titt som tätt - helt spontant, umgås lite, låter barnen leka om det finns kompisar ombord och byter erfarenheter från både land och till sjöss. Barnen har dock inte träffat på så många nya vänner som vi trott, men de som varit, har vi träffat många gånger. Det är inte så många båtar som seglar med sina barn ombord som vi trott, men våra barn har haft gott sällskap av varandra och varit mycket nöjda med livet på resande fot. De vill gärna iväg igen... Naturligtvis längtar de hem till sina kompisar och sina saker i rummen, men de vet att den tiden närmar sig med stormsteg och njuter i fulla drag av tillvaron här! Tack vare datakommunikation har de ju trots allt haft kontakt med alla hemma och då känns vännerna  inte så avlägsna.
 
Nu skall vi äta lunch, och på eftermiddagen tar vi en vilostund på stranden - den sista på ett par dagar, då långsegling väntar!
 
Härligt att höra att våren kommit till er i Sverige - det är ni väl värda efter denna vargavinter...
 
 
Varma hälsningar från oss alla ombord på Amoress2
Wilma och Anton
Anne-Sophie & Mats