Saline Bay, Mayreau, Södra Grenadinerna

Amoress2
Mats Gustafsson
Wed 6 Jan 2010 03:29
God fortsättning på det nya året önskar vi er alla som har väntat på att vår blogg skall aktiveras igen... Hoppas 2010 blir ett bra och innehållsrikt år!!!

Vi har dränkt den första datorn i en våg och nu äntligen kommit på fötter med den nya som jag, Wilma och Anton hade med oss från Sverige. Vi har legat efter en hel del med alla internet-måsten och har lite kvar, men har ingen bra uppkoppling för tillfället, och får ordna det inom närmaste veckan. Har varit förvånansvärt svårt att få en bra kontinuitet med uppkopplingen för att kunna arbeta en sammanhängande stund...många suckar och fula ord har susat förbi.

När man går längs strandkanten känns vattnet inte ens, vinden är så ljum och skön att den både svalkar och torkar det saltat skinnet. Vågorna bryter en bit från stranden och gör det ibland svårt att göra sin stämma hörd, varför man ibland helt enkelt låter bli att säga något, utan stället bara tyst reflekterar över vad som ses och hörs.
En liten kolibri viftar förtvivlat med sina små vingar och försöker hålla sin position i förhållande till det träd den tänkt vara vid en stund, men får ge upp i kampen mot den friska vind som tilltagit och viner in över hav och land.
På en väldigt liten ö såg vi en liten landsköldpaddeunge ute bland kaktusarna som letade efter sin betydligt större mamma, som Wilma och Anton lite tidigare hade sett den tillsammans med. Den var svart med gula prickar på skalet och lite orange på fötterna - så sööööt!
Iguanen såg vi aldrig - men spåren i sanden gjorde oss både skrämda och nyfikna! De kan bli ca 1,5 meter långa och denna verkade vara en kraftig variant med tanke på det spår den gjorde i sanden med svansen...
Nästa växt på land är en kokospalm med stora, pampiga och till synes mogna kokosnötter i toppen -men, hur skall vi få ner dessa??? Både Wilma och Anton har blivit duktiga på att klättra i palmer, men stammarna får då helst luta lite åt sidan, så att fallet ner i sanden inte skall bli för högt - för barnen, alltså... Nej, vi får ta vara på de nötter som fallit ner på marken och efter en hel massa arbete njuta av de läckerheter som finns inuti dem! Först försöker vi banka på det yttre gulgröna skalet mot en palmstam eller ett berg tills det blir en spricka, därefter bänder vi upp detta skal, för att i mitten finna den bruna, ludna kokosnöt vi ser säljas hemma. Denna skall också knäckas, men det får inte bli för stor spricka, för då rinner all den goda kokossaften ut för fort...Vid det här laget är både armar och händer möra av all den kraft vi bankat med och hjärnan har fått en rejäl omskakning. Då är det dags för käkmuskulaturen, det villl säga tugga i sig den goda insidan av nöten som är den vita kokosen! MUMS!!!! Bättre snacks går knappt att finna!

Och så var det havet...havet som man aldrig blir mätt av att beskåda, speciellt under vattenytan!
Vi snorklar och dyker bland havssköldpaddor, som inte är speciellt rädda, men naturligtvis reserverade - det går dock att klappa dem, om man dyker ner en bit, och vi skall bifoga lite bilder från dessa tillfällen en annan dag, då all teknik inte är igång just nu. Ibland ser vi många, ibland ser vi bara ett par stycken, men man kan se på dem så länge utan att tröttna, då de lever ett rofyllt liv utan stress och jäkt och man liksom vaggas in i samma lunk.
Vi har varit på Tobago Cays ett par gånger redan och där snorklar vi på ett rev som endast skiljer oss från hela Atlanten. Här ser vi all världens vackra koraller och för att inte tala om alla dessa vackra fiskar i oändliga former och färger. Jag har funderingar på om det eventuellt kommer att växa ut simhud mellan fingrar och tår på oss, om vi fortsätter att vara i vattnet så många timmar varje dag?!!!!?? Papegojfiskar, clownfiskar, trumpetfiskar, rockor, barracudor, red snappers, gunts, basslets, fjärilsfiskar, kirurgfiskar, kofiskar och väskfiskar etc. Ibland snorklar vi bara runt där båten ligger ankrad och ser då en massa enormt stora fiskstim med inslag av lite stora fiskar av olika slag. Om vi badar, leker och busar vid en strand, kan det bli en ännu mer fantastisk upplevelse om man tar på sig sitt cyklop och tar några simtag - så fort det syns en korall, ser man massor av vackra fiskar!
När vi seglar ser vi oändligt med flygfiskar och de flyger riktigt långt, närmare 35 meter - nej, vi har inte fått solsting! Hajar har vi bara sett inhängnade gudskelov...

Seglingen startade på Saint Lucia. Kapten Mats på Amoress2 med besättning hade då korsat Atlanten med bravur, då han lyckades vinna hela ARC-tävlingen på närmare 2800 sjömil på 14 dagar!!!! Vi är så stolta över denna bragd, då det startade ca 230 båtar i tävlingen. Familjen har därefter sakta tagit oss söderut till Saint Vincent och Grenadinerna. På Saint Vincent spelades de kända filmerna "The pirates of the Caribbean" in, och vi har varit och sett all rekvisita som användes och denna spännande vik med de argsinta klipporna. Även den vackra ön, där Jack Sparrow blev strandsatt efter myteriet, har utgjort vår utsikt i flera dagar! I Genandinerana vill vi så gärna vara i ett par veckor på grund av allt vackert djur- och naturliv. Om ytterligare någon vecka börjar vi vår segling norrut i denna vackra ökedja.

Familjens övriga tre medlemmar har sakta rullats till sömn, och jag själv har inga sömnsvårigheter, när vi som vanligt ligger för ankare i ännu en vacker vik med tukost vatten och en evig sandstrand...

Anne-Sophie