Paradiset på Barbuda och Antigua igen

Amoress2
Mats Gustafsson
Wed 17 Mar 2010 22:29

Det finns knappast ord för hur vackert det är på Barbuda… Barnen har tränat dykstil med sin mamma och träningsvärken kom som förväntat smygande 2 dagar senare! Man kan ju göra ett Swan-hopp eller ett svanhopp! Det förstnämnda betyder att man hoppar från en Swanbåt på vilket sätt man vill, och det sistnämnda med huvudet före med minimalt plask när man forcerar vattenytan. Det var det sistnämnda de övade mig på, och ser nu riktigt hyfsat ut enligt resten av familjen. Jag har ändå inte tänkt delta i OS…  

 

Vi låg ankrade ett par dygn på samma ställe, så fiskarna i vattnet trodde vi var permanenta där. Ett perfekt gömställe för de små fiskarna i stora stim, men också ett perfekt ställe för de stora fiskarna att jaga dem… Vattnet var glasklart och vi satt bänkade på badplattformen och relingskanten långa stunder för att beskåda naturens gång. Dag som natt kunde vi se dem. Då det är mörkt har vi tänt vår mastbelysning som lyser upp vattnet. Fiskarna som jagade i mörkret var dock betydligt större och ingen hade lust att bada med dem… Några havssköldpaddor gjorde oss sällskap.

 

Stranden går inte att återge med ett foto, men vi gjorde ett försök. Vi var i princip helt ensamma på en mils kritvit sandstrand med turkosfärgat vatten att bada i timmarna långa…ända tills solen dalade ner i vattnet långt borta i horisonten… Vi gjorde långa promenader i vattenkanten, men kom liksom aldrig fram. Sanden var så finkornig som det går, innan man kallar det för lera? Ön exporterar sand och håller tyvärr på att bli bortgrävd. Jag konstaterade att denna sand var den bästa peelingcremen jag någonsin haft! De skulle kunna sälja anden som det istället, så går det inte åt så mycket! Kanske jag skall göra på gamla da´r…

 

Invånarna motarbetar turismen hårt och det ser inte ut som det blir någon bra framtid här, om inte de tänker om. Det finns en resort och de har ett eget flygplan, som flyger in sina gäster från Antigua. Flygplanet landar på en liten bana täckt av gräs! Mitt ute i ingenstans!!! Det finns även en restaurang på andra sidan ön, och om man har egen helikopter för att ta sig dit, får man gärna låna deras helikopterplatta att landa! Skönt att veta om det skulle bli aktuellt..

 

Ön omges av långa rev och de har skördat många offer. Ca 300 vrak ligger för gott på havsbotten kring ön och det är mycket viktigt att veta var man kan gå. Vi gled försiktigt ut i samma spår som vi kom in i – bra med en plotter! – och satte kurs söderut mot Antigua igen. Vi möttes ganska snart av fem stora delfiner, som tyvärr inte var på lekhumör mer än några minuter. Kul att se dem i alla fall! Vi lät linan löpa ut från fiskespöt, men gott minne hur god fiskelycka vi hade sist under denna passage. Det dröjde någon timmes mattelektion, innan linan spann ut och bromsen slirade!  Den här kändes betydligt större och det berodde på att vi seglade på i ganska hög fart, vilket attraherar större och snabbare fiskar!!! Genuan fick rullas in och storseglet släppas ut maximalt för att bromsa farten. Dingens tamp fick tas hem så mycket det gick och badplattformen fälldes ner för att lättare komma åt linan innan fisken kunde slå stjärten mot skrovet och eventuellt komma loss från kroken. Fångstkroken från min fars fisketid låg redo och haka i fisken redan i vattnet och kniven var vässad. Vi hade till och med plockat fram flaskan med rom i…

 

Fortsättning följer senare….