woe middag 44:32.8N 21:56.2W

Scherezade
Hans Hansen
Wed 9 Jul 2014 18:59
Het is wel ironisch. Omdat we een maand later vertrokken dan als optimaal wordt gezien in verband met het risico op tropische stormen en orkanen ( het advies is mei, niet eerder ivm risico op Atlantisch stormen en niet later omdat in juni het orkaanseizoen officieel begint hebben we vanaf het begin het risico op stormen voortdurend in de gaten gehouden, de dagelijkse gang van de luchtdruk gecontroleerd, alle berichten van het National Hurricne Center gevolgd etc. Wat hebben we gehad: een overtocht met veel te weing wind. We maken een record aan motoruren. We zijn de daarbij behorende herrie dan ook wel zat. Je wordt er wat murw van. En het is doodsaai varen zonder of met te weinig wind. Op dit moment stomen we het centrum van een hoge drukgebied door. De zee is niet helemaal blak er staat nog een lange deining en hier en daar een rimpeling van wat wind, de meeste wind die we voelen is die wijzelf maken. En die is nog fris ook, het water is hier 19C, de luchttemperatuur dus ook. Het hoogtepunt van de dag: er passeerde ons een schip! Verder kunnen we de boot wel naar Bretagne kijken. Maar hoelang we ook op de kaart kijken, meer wind komt er niet en het blijft op zo'n overzeiler tergend langzaam gaan. Dit gaat nog een uur of 36-48 duren dan krijgen we meer wind. Overdag opvallend weinig 'leven' een enkele vogel maar geen dolfijnen of i.d. Alleen soms 's nachts bioluminiscentie, enkele dagen geleden was dat opvallend en ook oplichtende 'klonten' in het kielzog. Toen we met een zaklantaarn keken bleken dat kwallen te zijn, maar wel zo veel dat we door een soort soep van kwallen voeren. Komen blijkbaar in het donker naar het oppervlak want overdag zie je er geen.