32:24.3N 61:32.1W

Scherezade
Hans Hansen
Sat 21 Jun 2014 17:02
De eerste dag weer op zee, voldoende wind 15-20 knopen in de buien 25-27. Wind WZW. Gebruikelijk is om eerst een wat noordelijker koers te varen en dan af te buigen richting oost naar de azoren. Wij varen echter vrijwel oost zelfs iets zuidelijker omdat bij de eerste keuze wij over twee dagen in een windstilte gebied zouden komen. Door eerst twee dagen oostelijk te gaan en dan wat meer naar noord houden we een betere kans op wind. Althans, als de gribfiles over twee dagen kloppen. En dat is zeker niet altijd het geval. Maar dit lijkt onze beste optie. Sowieso krijgen we over 3-4 dagen weer met windstilte te maken. Vannacht goed gezeild, het schip rolt weliswaar hevig en loeft op de top van de golven soms fors op, met name als dan ook de wind wat wat vagerig toeneemt. De stuurautomaat heeft er veel werk aan. Voor de nacht hebben we een rif gezet, gaan dan weliswaar iets trager maar het stuurt beter en we zijn dan beter voorbereid wanneer de wind plots toeneemt in de buien. Vanmorgen na het licht worden ( en goed wakker na een douche, heerlijk om het zout en zweet weg te kunnen wassen, de watermaker is echt een luxe) rif er weer uit. Nu zitten we in de zon, lezen boekjes, zetten ons schrap tegen de schuivers van het schip. We zijn weer goed gewend aan de scheepsbewegingen als het rollen, stampen en schuiven van het schip, het lijkt soms wel zo'n kunstmatige rodeo stier, alleen dan in slow motion.
Jezelf bewegen door, of over, het schip gaat met voortdurend iets beetpaken om je vast te houden en schrap te zetten, een soort fitness in slow motion dus. We hebben nu zo'n 160 mijl gedaan sinds ons vertrek, door het water 20 meer, maar de atl stroom zit nog steeds wat tegen en die zet ons terug. Desondanks schieten we lekker op.