zo nacht 48:43.4N 10:19.1W

Scherezade
Hans Hansen
Mon 14 Jul 2014 00:54
Vandaag is het wisselend weer geweest. Het zicht was eerst matig later op de dag werd het wat beter. Maar het bleef slecht genoeg om de hele nacht en dag de radar standby te hebben. Afhankelijk van hoe het zicht is controleren we regelmatig, zo om de tien minuten tot een kwartier, met de radar of er schepen om ons heen zitten en als er een is die in de buurt komt gebruiken we dat schip om te zien hoe het zicht echt is. Juist wannneer zo'n schip zichtbaar wordt kijken we op de radar hoe ver hij nog van ons verwijderd is. Het zicht varieerde van 1,5 mijl tot 6 mijl. Het wordt nu duidelijk wat drukker met de scheepvaart. Vrachtschepen zijn in het algemeen van grote afstand al goed zichtbaar op de radar, steken hoog boven water uit en geven een goede echo. De kleinere vissersschepen veel slechter te zien maar daarvan zijn er veel meer. Vanavond zater op een gegeven moment 4 om ons heen. Volgens de AIS Nederlanders. Allemaal vissend op de overgang van de oceaan naar het continentale plat. Allemaal dicht bij elkaar. Dit was ook de plaats waar we de meeste dolfijnen hebben gezien, blijkbaar een plek waar veel vis zit. Overdag speelde er een kwartier een groep dolfijnen om ons heen die met het schip meezwom. Toen de avond net gevallen was zat er weer een groep om ons heen die we in het schemerduister konden zien en horen, zowel buiten waarbij je ze hoorden als ze even boven kwamen om adem te halen en binnen kon je de klik- en piepgeluiden horen waarmee ze met elkaar communiceren. De wind was vandaag wisselend, stukken die we konden zeilen wisselden elkaar af met stukken waarbij de motor weer aan stond. Dat motoren doen we enerzijds omdat we graag naar Bretagne willen anderzijds omdat met de snelheid die het schip op de motor maakt het schip minder rolt op de kruisdeining daardoor slaat het zeil minder en is de kans dat er aan het tuig iets kapot gaat veel kleiner. En het zeil is de 'motor' waarmee we thuis moeten komen, schade daar aan kunnen we ons niet permitteren. Daarbij blijven de accu's goed geladen door het draaien van de motor, moet ook wel want de radar vraagt best wat stroom.