woe morgen 07.00 39:04N 34:09W

Scherezade
Hans Hansen
Wed 2 Jul 2014 07:16
Di overdag afwisselend wat gezeild met de halfwinder en gezeild met motorondersteuning met standaard tuig. Prachtige dag geweest, heldere hemel, vrijwel geen bewolking. Brandende zon. Als die hoog staat moeten we schaduw zoeken in de kuip. Dat we Noordelijker komen merken we aan de snellere afkoeling in de kuip. Met alleen een dun T shirtje buiten zitten 's nachts is er niet meer bij. In de windstille periodes ligt het schip vrijwel recht, er is bijna geen deining en bewegen over het schip is dan zeer makkelijk. De afspraak is dat als een van ons slaapt de ander zijn zwemvest draagt bij werken buiten de kuip. De reden daarvoor is dat indien je overboord mocht gaan ( vooral door een overwachte beweging van het schip waardoor je het evenwicht verliest ) de ander gealarmeerd wordt. Aan het zwemvest zit een klein zendertje. Wanneer dat in het water komt of indien het kontakt met het schip wordt verbroken ( als je meer dan 15 meter van het schip verwijderd bent ) gaat er een alarm af dat stevig genoeg is je uit een diepe slaap te halen. Gistermorgen, geen wind, dus rechtopvarend schip, geen golven, we zeilen met 4 knopen. Ik zet de bimini op en moet daarvoor rechtop staan leunend tegen de achter preekstoel. Geen zwemvest aan. Ik dacht bij mijzelf: Dat hoeft nu niet want hoe kan ik nu mijn evenwicht verliezen? Een walvis die het schip een klap geeft? Erg onwaarschijnlijk. Op dat moment hoor ik gesnuif, draai me om en zie een walvis blazen op 20 m afstand van het schip. Gefascineerd blijf ik kijken. Hij zwemt ( langzaam) dwars op ons af. Tilt zijn kop uit het water, ziet het schip, draait en zwemt achter ons langs zonder ons verder een blik waardig te keuren. Was niet zo'n groot exemplaar, iets meer dan de scheepslengte.
Vrijwel alle verse voorraden zijn op. Opgegeten of wegens bederf over boord gezet. Ook mais, sugarsnaps en wortelen blijven geen 2 weken goed in de koeling. Het is dus rijst, linzen, kikkererwten, bonen., pasta en groenten uit blik en havermout. Morgenochtend ikomen we aan in Flores. We kijken er naar uit. Misschien ergens lekker ontbijten?