za middag 17.00 48:05.0N 14:31.6W wind en mist.

Scherezade
Hans Hansen
Sat 12 Jul 2014 16:45
Sinds gisteren zeilen we met een goede snelheid die met het toenemen van de wind tijdens de nacht ook toenam tot z'n 8 knopen, surfend gingen we van de golven af. Maar in de loop van de afgelopen nacht nam langzaam het zicht af.In het maanlicht, en helemaal toen daarna de maan onder was, is het zicht moeilijk te schatten. We varen niet rechtstreeks naar Bretagne want dan komen we morgen, wanneer de wind weer afneemt, in een gebied met zeer weinig wind terecht. De gribfiles blijken aardig goed te kloppen. Om die reden hebben we besloten het navigatieprogramma de slimste koers te laten uitrekenen. Die voert ons schuin omhoog NO tot bijna de hoogte van Lands End om daarna weer naar ZW af te buigen richting Bretagne. Deze koers voert ons nu door de aanvoerroute van het Kanaal en later gedeeltelijk dwars door het Kanaal. Dat betekent meer scheepvaart en dus kijken we elke 10 minuten op de radar. Met meer wind ook meer en hogere golven die veel 'ruis' geven. We kijken dan bij verschillende bereiken. Vanochtend toen het net licht was had ik de radar gecontroleerd en niets gezien, toen ook nog naar buiten om de stand van het zeil te controleren want we voeren nog steeds dicht tegen de gijp aan met redelijk wat wind en vol tuig. Het zicht was duidelijk fors beperkt. Plots gepiep van een alarm. Bleek de AIS te zijn. Op minder dan twee mijl zat een vissersschip dat onze kant uitkwam.Ging uiteindelijk op een halve mijl achter ons langs en was toen, heel even, net als een schim enigszins zichtbaar. Het zicht is behoorlijk weinig. Het was een klein ( 18 meter, vlgs de AIS) visserschip waarvan de echo vrijwel verdween in de ruis vd golven. Het is nu eind vd middag en we controleren nu de radar nog beter, vooral vanweg die kleine schepen, vissersschepen en andere jachten. Zojuist kwam het eerste vrachtschip voorbij. Die zijn fors maar varen ook sneller. Toen we na een controle weer keken was er ineens een forse echo op 3 mijl afstand. Hij ging ons op 2 mijl voorbij zonder hem gezien te hebben. Het wordt nu echt opletten want het zicht vertoont geen neiging tot verbetering.