34:10.4N 54:16.0W di 24/6 06.00

Scherezade
Hans Hansen
Tue 24 Jun 2014 09:51
Dinsdagmorgen 06.00, de zon is een half uurtje geleden opgekomen, de wereld ziet er ineens weer een stuk vrolijker uit. DE wind is de afgelopen nacht wat aan getroken en het waait nu een knoop of 20. De zee is onstuimiger geworden met forse koppen op de golven, de wind is een schatting, de windmeter doet het niet, staat gefixeerd op 60 knopen ( windkracht 12) dat is het zeker niet, we maken nu steeds tussen de 7,8 en 9 knopen door het water en tussen de 8 en 9 over de grond. De wind is wat vlagerig en in een vlaag wanneer we op de top van een golf zitten loeft het schip op. Zo zigzaggend trekken we een fors kielzog. In het donker met die vlagen als we hellen en oploeven voelt het wat onheilspellend. In het daglicht ziet er vriendelijker uit. We maken zo nu en dan forse schuivers. Je bewegen betekent vnl jezelf goed vasthouden anders vlieg je alle kanten op. Ik controleer steeds  het schip op lekkages vnl langs de mast, die zijn nu eindelijk onder controle ook het luik in de kajuit voor lekt eindelijk niet meer. Dat heeft het wel een aantal jaren gedaan. Dan lekt het in de voorkajuit en ik heb een gruwelijke hekel aan druppend zeewater boven mijn bed. Ik controleer het nog steeds inde zin van " is het nu echt over?" Durf het nog bijna niet te geloven. Maar het gaat echt goed, wel als het met deze zeegang goed is dan zal het wel zo blijven. De zee was eerst zwart, bij het gloren en later opkomen van de zon eerst nog grijs daarna donkerblauw als glas en nu langzaam wordt het blauw steeds lichter. Er zijn wat laaghangende wolken die snel langs de hemel jagen. Als het straks wat warmer wordt verdwijnen die en blijft alleen de hogere bewolking over. Zo te zien is dat weinig dus het wordt weer een mooie dag. De windvoorspelling laat nog steeds zien dat we deze wind nog een 12 uur houden en dan neemt ze langzaam af in de 36 uur daarna. Voorlopig maken we goede voortgang. Je went makkelijk aan de snelheid, de wind de bewegingen van het schip en de zeegang. Als de wind iets afneemt en de snelheid zakt onder de 8 kn kijken we wat er niet goed gaat terwijl we 2 dagen geleden al blij waren met 4,5 knoop. Het afgelopen etmaal deden we 185 mijl.Schiet lekker op zo.
Met zo'n heftig bewegend schip zijn de huishoudelijke taken de eerste die verdwijnen, nu het lichter wordt grijnst de afwas in het klotsende vettige water in de wasbak mij aan. Hmm eerst maar wat koffie, de afwas komt later wel weer.